fbpx

Svijet začinskog bilja

Toplije proljetno vrijeme koje nam dolazi idealno je za sve zaljubljenike u uređenje vrta da se posvete uzgoju začinskog bilja. Začinsko bilje odlično se uklapa u svaki vrt – raznih oblika, formi listova, šarenih boja, začinsko bilje ima i dekorativnu ulogu.

Velika prednost uzgoja začinskog bilja je i što ne morate nužno imati vlastiti vrt – dovoljan je balkon ili prozor. Začinsko bilje može se uzgajati u teglicama na balkonu i u zatvorenom prostoru. Mogućnosti su brojne, a bitno je samo pridržavati se određenih pravila. Neko bilje traži više vlage, drugo više topline. U svakom slučaju odlučite li se za začinsko bilje, nećete pogriješiti. Dobiti ćete lijepo uređeni prostor i vlastite svježe ili sušene začine. Za uzgoj vam ne treba puno prostora, niti toplo vreme. Začinsko bilje možete posaditi i u hladnije vrijeme, u unutrašnjosti doma, u malim saksijama koje možete držati na prozorskoj dasci ili na kuhinjskom elementu gdje će vam biti na dohvat ruke dok kuhate. Najpopularnije začinsko bilje upravo je ono koje se često koristi u kuhinji, obogaćujući jela i napitke fantastičnim ukusima.

Upoznajte najpopularnije začinsko bilje iz OBI ponude

Ružmarin – traži puno sunca i topline te se mora sklanjati od mraza i hladnoće. Potiče cirkulaciju, liječi glavobolju i poboljšava pamćenje. Koristi se u aromatiziranju ulja i octa te posebno kod pripreme ribljih specijaliteta.

Timijan ili majčina dušica – voli puno svijetla i topline. Poznat je kao prirodni lijek protiv anemije, groznice i probavnih smetnji. U gastronomiji ima iznimno široku primjenu. Dodaje se marinadama, umacima, ribljim specijalitetima i jelima s roštilja.

Menta – voli humusno i vlažno tlo. U prehrani ima široku upotrebu jer se kao začin dodaje supama, salatama, jelima od povrća, slatkim delicijama i osvježavajućim pićima. Koristi se za održavanje zdravlja zuba, smiruje probavni sistem, jača imunitet te ublažuje posljedice alergija i astme.

Origano – zemlja u koju stavljamo origano treba biti dobro nahranjena, drenirana i vlažna. Origanu je potrebno mnogo sunca pa ga stavite na mjesto koje će većinom dana imati pristup sunčevom svjetlu. Djeluje protiv glavobolje, kašlja, probavnih tegoba i umora. Žalfija –  Dobro podnosi suhi zrak u zatvorenom prostoru, ali voli izrazito sunčani položaj. Ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature.

-13%
-72%

Vertikalni vrtovi

By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).