fbpx

Saznajte kako sebi osigurati bolji kvalitet zraka

Grad Sarajevo, zbog svog geografskog položaja, te grijanja na čvrsta goriva i emisije iz sektora prometa, pati od sve većih i opasno visokih razina smogasmoke (dim) i fog (magla).

Smog se sastoji od čestica veličine 2.5-10 mikrometra te se ove čestice, u ovisnosti o promjeru, skraćeno obilježavaju kao PM2.5 i PM10. Stanovništvo je izloženo ovim sitnim česticama na razinama koje su izrazito štetne za zdravlje. One su premale da se vide ili imaju miris, ali imaju razoran utjecaj na organizam.

“Na naše zdravlje smog djeluje tako što izaziva iritaciju dišnih puteva – kašalj, pogoršava zdravlje oboljelih od astme, izaziva oštećenje pluća pri dugotrajnom izlaganju, iritira oči i može izazvati upale očnog kapka i oka te iritira kožu. Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2013. godine, izlaganje česticama PM2.5 životni vijek se skraćuje za 8.6 mjeseci“, navela je Jelena Kalinić u svom blogu.

“S obzirom na promjer, ovakve čestice mogu lako dospjeti u organizam kroz dišni sistem i često se povezuju sa značajnim porastom obolijevanja od krvožilnih bolesti i bolesti dišnog sistema i s većom stopom smrtnosti. Smog pogoršava kliničku sliku astmatičara, a, uz pušenje, jedan je od glavnih razloga povećanja stope obolijevanja od raka pluća. Najugroženije grupe stanovnika su starije osobe, djeca i osobe s hroničnim bolestima dišnog sistema“, napisala je.

Alat koji se koristi za upozoravanje javnosti o količini zagađenosti zraka jeste Indeks kvaliteta zraka (AQI). Računa se na bazi 5 kriterijskih polutanata (PM, O3, NO2, SO2, CO), a uzima se ona koncentracija koja ima najviši indeks. AQI preporučuje korake koji se mogu poduzeti da bi se smanjila dnevna izloženost zagađenju.

Indeks AQI pretvara koncentracije polutanata u broj na skali od 0 do 500:

5 kriterijskih polutanata na bazi kojih se računa AQI su:

  • Prašina (PM)
  • Ozon (O3)
  • Sumpordioksid (SO2)
  • Azotni dioksid (NO2)
  • Ugljen monoksid (CO)

(1)ppm = parts per million; μg/m3= mikrogramapokubnom metru; ppb = parts per billion

(2)1-h O3AQI izračunat za mali broj područja gdje bi bilo predostrožnije i gdje je8-h O3AQI >301

(3)SO2AQI vrijednosti >200 se računaju sa 24-h SO2koncentracijama

Solomaheri koji žele redovno pratiti kvalitet zraka, osnovne informacije u nekoliko BH gradova gdje postoje mjerači kvalitete zraka mogu vidjeti u nastavku. Za detaljnije informacije, kliknite na grad koji vas zanima.

Iz tog razloga u uslovima visoke zagađenosti boravak na otvorenom treba svesti na minimum, a predlaže se nositi respiratorne maske koje filtriraju 99% čestica iz zraka (veličine do 0.6 μm).

Respiratorne maske klasificiraju se jednim od standarda u nastavku.

USA standard definisan od strane National Institute for Occupational Safety and Health

Klasa Nivo filtracije
N95 Filtrira najmanje 95% čestica u zraku
N99 Filtrira najmanje 99% čestica u zraku
N100 Filtrira najmanje 99,97% čestica u zraku

Europski standard EN 143

Klasa Nivo filtracije
P1 Filtrira najmanje 80% čestica u zraku
P2 Filtrira najmanje 94% čestica u zraku
P3 Filtrira najmanje 99,95% čestica u zraku

Europski standard EN 149

Klasa Nivo filtracije
FFP1 Filtrira najmanje 80% čestica u zraku
FFP2 Filtrira najmanje 94% čestica u zraku
FFP3 Filtrira najmanje 99% čestica u zraku

Propust koji je uobičajan jeste neadekvatno nošenje maske, te ukoliko želimo da maska ima potpun učinak, potrebno se pridržavati pravila nošenja istaknutih na pakovanju.

Pri kupovini obavezno obratite pažnju o roku trajanja respiratorne maske!

Sa druge strane, mnogi smatraju da problem zagađenosti zraka mogu ublažiti boravkom u zatvorenom prostoru, ali se zrak izvana zarobljava unutar zatvorenog prostora i kruži. Pored smoga iz vana, unutar zatvorenog prostora nalaze se zagađivači poput plijesni, polena, duhanskog dima, nečistoća kućnih ljubimaca i hlapljivih organskih spojeva (eng. Volatile organic compounds).

Hlapljivi organski spojevi (eng. Volatile organic compounds) su plinovi koji se emitiraju sa određenih krutih ili tekućih tvari. Pojam VOC uključuje razne hemijske spojeve koji mogu imati kratkoročne ili dugoročne efekte na ljudsko zdravlje.

Koncentracije mnogih VOC-a su veće u zatvorenom prostoru nego u prirodi. VOC-ovi su emitirani iz desetaka različitih produkata kao što su na primjer: boje i lakovi, sredstva za čišćenja, pesticidi, materijal za graditeljstvo, foto-kopirni uređaji, printeri, trajni markeri, te razna ljepila.

Zdrastvene posljedice visoke koncentracije VOC-ova mogu biti: glavobolja, mučnina, oštećenja na jetri, bubrezima, centralnom živčanom sistemu, oštećenja dišnog sistema, alergijske reakcije na koži, itd. Za neke organske spojeve je ustanovljeno da mogu izazvati tumore kod životinja, a za neke se sumnja da mogu utjecati na nastanak tumora u ljudskom tijelu.

 

Kako se zaštititi?

Na sreću, danas postoji prikladan i učinkovit način za uklanjanje tih onečišćujućih tvari iz zatvorenog prostora, a to je uz pomoć prečišćivača zraka.

Prečišćivači zraka imaju mnogobrojne zdravstvene prednosti, a neke od njih su:

  1. Uklanjaju okidače za napade astme
  2. Uklanjaju alergene, poput prašine, polena i neugodnih mirisa
  3. Uklanjaju različite bakterije i viruse
  4. Uklanjaju hlapljive organske spojeve / VOC-ove
  5. Prečišćavaju duhanski dim, te tako sprječavaju bolesti pluća
  6. Smanjuju razinu ugljičnog dioksida i ostalih štetnih plinova
  7. Štite djecu, starije osobe i hronično bolesne od respiratornih bolesti
  8. Proizvode čisti zrak koji poboljšava razinu raspoloženja tokom udisanja

Kako izabrati prečišćivač zraka?

Veličina prostorije

Ono o čemu primarno treba voditi računa pri izboru prečistača zraka jeste da li prečišćivač ima kapacitet za pročišćavanje zraka veličine vaše prostorije u kojoj želite poboljšati kvalitetu zraka.

Filter

Kod odabira prečišćivača zraka, ustvari birate filter. Većina prečišćivača zraka ima više slojeva filtera. Koji filter je potrebno da ima prečišćivač zraka?

  • Zračni filteri su filteri visoke učinkovitosti koji uklanjaju veliki % svih onečišćenja česticama poput peludi, virusa, bakterija, plijesni i PM2,5. Prema ISO29463 / EN 1822 standardu, zračne filtere dijelimo po nivou filtracije čestica na:

    EPA (efficient particulate air filter) 85% – 99.95%
    HEPA (high efficiency particulate air filter) 99.95% – 99.999%
    ULPA (ultra low penetration air filter) ≥99.999%

    Vodite računa o tome da zračne filtere nije poželjno prati, jer gube svoje performanse, već ga je potrebno zamijeniti.

  • Aktivni ugalj kao filter služi za filtriranje plinova (dok HEPA služi za filtriranje čestica). Štetni plinovi unutar zatvorenog prostora su VOC-ovi, hemikalije koje dolaze iz proizvoda za čišćenje, dim cigareta…, a oni koji mogu iz vana ulaziti u zatvoren prostor su ispušni plinovi iz automobila, industrije, grijanja…

Ova dva filtera zaštitit će vas od gotovo svega – barem od najčešćih onečišćivača zraka s kojima ćete se vjerovatno suočiti. Ostali filteri također mogu biti korisni, ali ne i neophodni:

  • Ako vašem prečišćivaču treba dodati još jedan filtar, to je predfilter. Predfilteri ne poboljšavaju izvedbu. Ono što rade je hvatanje velikih čestica, koje bi vaš HEPA filter ionako zarobio. Prednost je u tome što štede vaš HEPA filter, omogućujući mu da traje duže.
  • Ionizator proizvodi negativne ione koji imaju antistatičko djelovanje. Tako se postiže da se čestice u zraku nabiju negativnim nabojem. Kada su nabijene, čestice postaju teže od zraka u prostoriji pa se spuštaju prema tlu. Odande se te čestice bez problema mogu ukloniti usisavačem.

Dodatne olakšice

Kada je odabrani prečišćivač zraka ispunio gore navedene kriterije, dodatne funkcije koje mogu biti korisne su funkcija noćnog rada, timer, Wi-Fi povezivanje sa smart uređajima i sl. Predlažemo obratiti pažnju i na deklarisani nivo buke koju stvaraju (izražena u dB).

Ovlaživači zraka i aroma difuzeri

Beurer maremed® MK 500 UVC lampa

20,90 KM

Ovlaživači zraka i aroma difuzeri

Beurer maremed® MK 500 combi set

69,90 KM

Prirodni pročišćivači zraka u saksijama

Pored električnih pročišćivača zraka, postoje i biljke koje mogu poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Naime, 1998.g. NASA je objavila svoje desetogodišnje istraživanje kojim je otkrila da neke biljke mogu apsorbirati onečišćenje iz zraka i na taj način mogu popraviti raspoloženje, poboljšati koncentraciju i pamćenje te smanjiti stres ili umor.

Aloe vera

Ova biljka može pomoći očistiti zrak od zagađivača koji se nalaze u hemijskim sredstvima za čišćenje. Kad količina hemikalija u zraku postane pretjerana, lišće biljke osut će se smeđim tačkicama. Neophodno joj je puno sunčeve svjetlosti.

Spathiphyllum

Ova biljka voli neizravnu sunčevu svjetlost i puno vlage, ali ne smije biti na propuhu. Poznati je pročišćivač zraka. Neutralizira i smanjuje više vrsta toksičnih plinova, među kojima su i ugljični monoksid i formaldehid. Treba je temeljito zalijevati i pustiti da se tlo umjereno osuši između zalijevanja toplom vodom.

Zeleni ljiljan

Jedna od najčešćih kućnih biljaka, kordilina je dekorativna, laka za uzgoj i održavanje, a nalazi se i na NASA-inom popisu najboljih pročišćivača zraka. Ova biljka korisna je u borbi protiv zagađivača kao što su benzen, formaldehid, ugljični monoksid i ksilen. Biljka ne traži puno svjetlosti (ne voli izravno svjetlo). Ljeti je zalijevajte dva puta sedmično, a zimi otprilike jednom sedmično. Ljeti će joj goditi i prskanje lišća.

Areka palma

Ova omiljena sobna palma u svojoj domovini, Madagaskaru, može dostići visinu i od 10 metara. Biljka ne voli jako ljetno sunce i traži redovno zalijevanje. Vrlo je efikasan pročišćavač zraka i odlična je u borbi protiv prehlada i upala sinusa jer vlaži zrak.

Damska palma

Ova dekorativna biljka čisti zrak od amonijaka i izuzetno je otporna na kukce. Smatra se da potječe s juga Kine. Laka je za održavanje, ali povremeno zahtijeva podrezivanje vrhova listova, pogotovo kad dobiju smeđu boju.

Engleski bršljan

NASA-ini znanstvenici engleski su bršljan izdvojili kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje zraka, a ovo je i najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. Uz to, vrlo ga je lako uzgojiti i prilagođava se dobro svakoj sredini. Držite ga na umjerenoj temperaturi i umjerenoj svjetlosti.

By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).