fbpx

Jorge Ferrari Hardoy i legendarna leptir stolica

Kako je ikona latinoameričkog modernizma, leptir stolica, postala jedan od najčešće kopiranih dizajna 20. vijeka

Jorge Ferrari Hardoy (1914. – 1977.) poznati je argentinski dizajner koji je osmislio jednu od najpopularnijih i najimitiranijih stolica u savremenoj istoriji namještaja – leptir stolicu. Hardoy je 1939. godine diplomirao arhitekturu na Univerzitetu u Buenos Airesu, a godinu dana živio je u Parizu gdje je radio s poznatim dizajnerom Le Corbusierom na svojim nikad realiziranim urbanim planovima za Buenos Aires.

Hardoy je leptir stolicu dizajnirao u Buenos Airesu 1938. godine zajedno s Antoniom Bonetom i Juanom Kurchanom, koji su također bili asistenti u Le Corbusierovom pariškome ateljeu gdje su se i upoznali. Poznata leptir stolica isprva se zvala BKF stolica, prema inicijalima trojice dizajnera (Bonet – Kurchan – Ferrari), ali Hardoy je kasnije dobio prvenstvo autorskog djela te preimenovao stolicu u Hardoy.  

No, neki dizajni namještaja postaju toliko sveprisutni da se njihovi tvorci povlače u fusnote. Takav je slučaj sa leptir stolicom.

„Većina ljudi ne zna da je to Argentinac“, kaže Barry Bergdoll, bivši glavni kustos arhitekture MoMA-e. “Ali ako bismo ušli u odjel dizajna i pogledali niz stolica, to bi bio jedinstven najprepoznatljiviji latinoamerički dizajn.”

Leptir stolica moderna je verzija drvene presavijene Paragon stolice koja je bila popularna u Europi na prijelazu vijekova. Stolica se sastoji od presavijenog tankog okvira, napravljenog od cjevastih čeličnih šipki, i velikog smeđeg kožnog platna kajševima učvršćenog za najviše tačke okvira, a izrazito podsjeća na prijenosne sklopive stolice koje i danas često koristimo. Njen jednostavan dizajn zaradio je neočekivanu popularnost i pažnju javnosti te je postala jedna od kultnih stolica u svjetskoj istoriji dizajna namještaja.

Sigurno bi se savršeno uklopila i u vaš životni prostor, zar ne?

By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).