fbpx

Kako pravilno odabrati rasvjetu

Kao i sve druge varijante dekoracije tako i rasvjeta ima jednaku važnost u uređenju vašeg doma. Glavne dvije funkcije rasvjete su: ostvariti učinkovito i zdravo osvjetljenje, ali i biti dekorativni elemenat u ambijentu. Svaka prostorija u vašem domu je drugačija i kao takva, potrebna joj je drugačija rasvjeta.

Osnovna pravila kojih se treba držati pri izboru i razmještanju rasvjete jesu namjena i funkcija prostorije te pravilo da dizajn rasvjetnih tijela treba uklopiti u dizajn namještaja i ostalih sitnica u prostoriji.

Rasvjeta za dnevni boravak

Dnevna soba je središte svakog domaćinstva i mjesto gdje se provodi najviše vremena. Dnevni boravak je mjesto za okupljanje, zabavu i opuštanje. Bilo da gledate film ili razgovarate s prijateljima, važno je imati mješavinu svjetlosnih izvora u dnevnoj sobi kako biste se prilagodili situaciji. Zato bi u toj prostoriji trebalo osigurati više rasvjetnih tijela. Dobro je izbjeći jaka svijetla, bijele svjetiljke koje stvaraju serotonin i daju nam energiju. Podesive reflektorske svjetiljke mogu biti usmjerene na zidove kako bi osvjetljavali umjetnička djela, fotografije ili jednostavno smanjili odsjaj na TV-u. Pozicioniranje reflektorskih svjetiljki na zidovima ili stropovima također je izvrstan način za uklanjanje neželjenih sjena. Za dnevnu se sobu preporučuju, osim klasičnih stropnih i samostojećih svjetiljki, i zidne svjetiljke postavljene na različite visine te puno manjih svjetiljki, koje se postavljaju na komode, stolove i sl. Glavna njihova uloga je stvaranje ugodne i tople atmosfere. U dnevnoj sobi i kuhinji dobar se efekat postiže osvjetljivanjem vitrina i komoda sa staklom. Takva vrsta osvjetljavanja se postiže sa LED trakama i LED spotovima. U dnevnim sobama osvijetljenost bi trebala da bude, zavisno od svrhe, od 200 do 700 luxa što se može postići postavljanjem više razdvojenih rasvjetnih tijela na različite prekidače (dimere, tastere ili pametne/SMART opcije).

-37%

Rasvjeta za spavaću sobu

Atmosfera u spavaćim sobama treba biti opuštajuća i smirujuća. Izbjegavanjem plavih svjetlosnih valova u spavaćoj sobi ćete zadržati svoj cirkadijski ritam. To će vam omogućiti da vaš mozak proizvede melatonin potreban za ugodan san. Ako želite noćnu svjetiljku za čitanje, mekani plavi ili neutralni tonovi bolji su za čitanje, budući da hladna i bijela boja stvaraju visok kontrast sa stranicom. Za sve koji imaju problem sa jutarnjim razbuđivanjem u ponudi OBI marketa mogu pronaći stimulatore zore (svjetiljke za buđenje), koji će olakšati ustajanje iz kreveta.

Rasvjeta za kuhinju

Kuhinja predstavlja radni prostor. Mnogi započinju dan u kuhinji, tako da će plava svjetlost koju emitiraju sijalice pomoći probuditi vas dok pripremate doručak. Ako imate i stol u vašoj kuhinji, zamagljiva gornja ploča s toplom bojom može stvoriti ugodan ambijent. Kuhinja je puna tehničkih uređaja, a čest problem je što rasvjetna tijela postoje samo na sredini prostorije i prilikom rada na nekim od uređaja dobiva malo, a u nekim situacijama čak i premalo osvjetljenja. Međutim, svakako bi trebalo osigurati svjetlo uz radnu ploču (to su najčešće duge lampe ili štapne svjetiljke smještene uzduž zida na kojem je radna ploča) te veliko, snažno i ugodno rasvjetno tijelo na sredini prostorije. Ukoliko je trpezarija u sastavu kuhinje treba obratiti pažnju da se osvjetljenje uradi tako da je najveća količina osvjetljenja na trpezarijskom stolu. Za centralnu stropnu rasvjetu preporučuju se od 450 do 700 luxa. Svjetlo uz radnu ploču treba biti umjereno, a u trpezariji iznad prostora za jelo toplo i meko.

Rasvjeta u kupatilima

Rasvjeta u kupatilima je uglavnom klasična. Radi se o rasvjeti u ormariću sa staklom, uz eventualni dodatak jedne zidne ili plafonske svjetiljke. Takav raspored uglavnom funkcionalno zadovoljava potrebe prostora, pri čemu je važno da sijalice budu dobrog kvaliteta, jer treba osigurati dobru vidljivost ispred ogledala kao i cijelog kupatila. Svako drugo svjetlo u kupatilu ima svrhu poboljšanja ugođaja. Kada kupujete svjetiljke za kupatilo uvijek pokušajte saznati IP vrijednost zaštite svjetla. Svjetiljka s IP44 vrijednošću je zaštićena od prodiranja čvrstih stranih tijela promjera 1 mm ili više, a istovremeno od prskanja vode iz svih smjerova.

 

Rasvjeta za ured ili radnu sobu

Kada osvjetljavamo ured, želimo osigurati da svjetla maksimiziraju vašu sposobnost da budemo produktivni u tom prostoru. Stavljanje hladnih bijelih svjetala u ured koji oponašaju dnevno svjetlo povećat će proizvodnju serotonina, što će ljude u tom prostoru činiti usredotočenima, budnima i energičnima. Radne sobe uglavnom u domovima najčešće mijenjaju radni stolovi sa računarima. Tu je najčešća rasvjeta stolna svjetiljka, a ako imate veći radni prostor, za njega vrijedi to da bi trebao biti veoma dobro osvijetljen – sve sjene i tamne uglove treba pokriti, a svjetlo treba biti hladnije nego u kuhinji.

By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).