fbpx

Dekorativni kamen – jedinstvenost prirode

Kupujete dekorativni kamen s namjerom da uljepšate svoje neposredno okruženje?

Ali ljepota ne proizlazi samo iz materijala. Jednako je važan cjelovit pogled na kuću i vrt te promišljeno planiranje terena. Vaše zdanje također mora biti skladno uklopljeno u krajolik.

Uz nekoliko će savjeta vaš projekt biti još uspješniji:

Pitanje veličine zrna

Pripazite na harmonične proporcije prilikom odabira veličine kamena. Za svoj projekt odaberite veličinu zrna koja je optički i tehnički najprikladnija (veličina površine, prohodnost, propusnost vode, troškovi održavanja…). Imajte na umu kako se finije drobljena zrnca brže prljaju, a intenzitet održavanja je veći. Grublja su zrna propusnija za vodu, ne ispiru se, manje su privlačna mačkama i mogu se očistiti usisavačem za lišće. Odaberite okrugla zrna ako planirate hodati bosi. Veće površine razigrajte kamenim fragmentima, gromadama ili odabirom tucanika.

Kamen kao stanište

Gruba zrna lomljenog kamena mogu međusobno oblikovati šupljine, koje služe kao dom korisnim insektima i malim životinjama. S tim na umu, za dizajn površine možete odabrati i krupni materijal za punjenje gabiona, ili ga aranžirati kao „hrpu kamenja“ koja služi kao stanište životinjama.

 

Ne zaboravite na biljke

Površine ispunjene šljunkom, tucanikom ili lomljenim kamenom predstavljaju alternativu zelenim površinama, koje ipak zahtijevaju više njege. Međutim, kod površina većih razmjera, važno je uključiti i zelenilo, inače površina izgleda pusto. Vi sami kreirate svoj okoliš visoke kvalitete življenja kroz sklad kamenih površina, trave, trajnica, živica, travnjaka i cvjetnih gredica. Ako je potrebno, posavjetujte se s vrtlarom ili cvjećarem oko biljaka koje nisu zahtjevne za održavanje.

Pitanje stila

Razmislite o tome koji stil najbolje pristaje vašem vrtu, a zatim ostanite vjerni
definiranom stilu u planiranju i provedbi:
• moderan vrt ravnih linija
• vrt farme ili domaćinstva
• mediteranski vrt
• vrt seoske kuće

Ako želite kombinirati više stilova, izradite odjeljke u kojima su stilovi jasno odvojeni. Izbjegavajte miješanje različitih stilova na istoj površini. Vaša kuća također ima vlastiti stil i treba činiti stilsko jedinstvo s vrtom.

Manje je više

Koristite samo nekoliko boja. Odlučite koja boja kamena najbolje odgovara vašem
stilu kuće i / ili vrtu. Kombinirajte istu boju kamena u različitim veličinama. Koja vrsta i boja kamena se tradicionalno koristila za građevine u vašoj regiji? Fokusirajte se na ono što je već prisutno, tako da se vaš posjed uklapa u okoliš i ne djeluje kao “strano tijelo”. Nemojte pretjerivati s raznolikošću, jer je tanka linija između osobne kreativnosti i kiča.

Savjet stručnjaka

Posavjetujte se sa obučenim dizajnera vrtova ili pejzažnim arhitektom za planiranje vanjskog prostora. U usporedbi s onim što ćete u konačnici uložiti u svoj vrt, neće vas puno koštati. A u realizaciji ideje mogli biste mnogo uštedjeti s vlastitim ambicioznim planovima.

Želim kontaktirati OBI pejzažnog arhitektu
By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).