fbpx

Kako izabrati klimu?

Prije kupovine vašeg novog klima uređaja odvojite vrijeme da odgovorite na nekoliko pitanja:

  • da li planirate koristiti isti klima uređaj u samo jednoj prostoriji ili u više prostorija,

  • da li imate potrebu za klima uređajem i za hlađenje i za grijanje,

  • te koja je veličina prostorije koju planirate klimatizirati.

Odgovaranje na ova pitanja će definirati izbor klima uređaja koje će imati specifične karakteristike u skladu sa vašim potrebama, tj. izbor između prijenosne ili fiksne klime, ON-OF klime ili invertera, te snaga u KW.

Da li planirate koristiti isti klima uređaj u samo jednoj prostoriji ili u više prostorija?

Kada govorimo o klima uređajima, vjerovatno prvo pomislimo na zidne / fiksne klima uređaje koji se sastoje od vanjske i unutrašnje jedinice. Pored njih postoje i pokretne / prijenosne / mobilne monoblok klime koje su u posljednje vrijeme sve popularnije jer ne zahtijevaju nikakve građevinske radove prilikom montaže.

Prijenosni (monoblok) klima uređaj

Želite savršeno ohlađen zrak bez velikih investicija i građevinskih zahvata?

Prijenosni klima uređaji uz jednostavnu i brzu instalaciju osiguravaju hlađenje svake prostorije u trenu. OBI mobilni klima uređaji nude pouzdanu kvalitetu i odlikuju se jednostavnim održavanjem, ne zahtijevaju bušenje zidova niti druge građevinske radove – dovoljno je spojiti dovod svježeg zraka i klima uređaj uključiti u struju, te su cjenovno prihvatljive.

Ne zaboravite praktični rukavac za prozore! Idealan je za upotrebu s mobilnim klima uređajima u zatvorenom prostoru jer sprječava da topli zrak i vlaga uđu nazad u prostoriju.

Zidni / fiksni klima uređaj

Zidni klima uređaji koje možete naći u OBI-u garantiraju vrhunsku učinkovitost i pouzdanost kroz moderne tehnologije i dizajn koji će upotpuniti svaki interijer. Uz ponudu od osnovnih do premium modela, više cjenovnih razreda i energetskih klasa od A, A+, A++ i A+++, sigurni smo da ćete pronaći klima uređaj koji će zadovoljiti specifične potrebe.

Fiksne klima uređaje dijelimo na MONO-SPLIT i MULTI-SPLIT sisteme. Razlika je u tome što se mono-split klima sistem sastoji od jedne vanjske i jedne unutrašnje jedinice, a kod multi-split sistema se na jednu vanjsku jedinicu može spojiti nekoliko unutrašnjih jedinica.

Da li imate potrebu za klima uređajem i za hlađenje i za grijanje?

ON/OF

Ukoliko želite cjenovno prihvatljiviji klima uređaj koji će uglavnom hladiti, ON/OF klima je rješenje.

Inverter

Sa druge strane, tu su inverteri koji i hlade i griju, te koji punom snagom rade samo dok ne dostignu željenu temperaturu, a kasnije je samo održavaju. Kada se sve stavi na papir ispada da su u startu skuplji, ali tek se na računima za struju vidi isplativost. To je najjeftiniji i najkomforniji način grijanja na struju.

Koja je veličina prostorije koju planirate klimatizirati?

Snaga klima uređaja je veličina koja se u Europi izražava u kilovatima (kW). Što je ta brojka veća, to je klima uređaj jači, te je sposoban klimatizirati veći prostor.

Kako bismo znali koji je klima uređaj potreban za klimatizaciju određenog prostora, potrebno je napraviti termodinamički proračun prostora. Taj proračun čini nekoliko vrlo bitnih parametara:

  • veličina prostora,
  • namjena prostora (dnevni ili radni),
  • broj osoba koje borave u prostoru,
  • oslobođena toplina (osobe, rasvjetna tijela i kućanski aparati),
  • položaj prostora,
  • izolacija zidova,
  • veličina staklenih površina,
  • koristi li se uređaj samo za hlađenje ili za hlađenje i grijanje prostora.

Ukoliko želimo pojednostaviti proces donošenja izbora, postoje i jednostavniji načini za određivanje učinka (snage) klima uređaja koji je potreban za klimatizaciju prostora. Ipak, treba imati na umu da jednostavan način u nekim slučajevima nije dovoljno precizan (npr. loša izolacija prostora, potkrovni prostor, velike staklene površine…), ali se može koristiti kao polazna osnova prilikom odabira klima uređaja.

UČINAK KLIMA UREĐAJA POVRŠINA PROSTORA
2,5 kW  do 25 m²
3,5 KW do 35 m²
4,2 kW   do 40 m²
5,0 kW do 50m²
6,0 kW do 60 m²

Koje su to sve dodatne informacije koje je poželjno imati prije odluke o kupovini klima uređaja?

 

ENERGETSKI RAZRED KLIMA UREĐAJA

Energetski razred klima uređaja bitan je faktor jer direktno utiče na potrošnju električne energije. Preporučuju se uređaji sa što je moguće višim energetskim razredom (A++ ili A+++) jer s njima, u odnosu na prosječne klima uređaje, možete uštediti.

Obratite pažnju da kod ON/OF klima uređaja postoji samo energetski razred za hlađenje SEER ili EER (Seasonal Energy Efficiency Ratio), dok kod invertera postoji i energetski razred za grijanje SCOP ili COP (Seasonal Coefficient of Performance).

FILTERSKI SISTEM KLIMA UREĐAJA

Filterski sistem jedan je od najvažnijih dijelova klima uređaja, upravo zbog činjenice da obrađuje i pročišćava zrak koji udišemo. Zato se u kvalitetniji filterski sistem itekako isplati uložiti.

Ulazni modeli obično su opremljeni jednostavnijim tipom anti-alergijskog filtera. Napredniji filterski sistemi sadrže katehinske filtere koji se bolje nose s nečistoćama i bakterijama.

Premium modeli klima uređaja opremljeni su sofisticiranim plazma filterskim sistemima čije elektrostatske ćelije mogu ukloniti do 99 % svih štetnih čestica. Upravo je napredna učinkovitost plazma filtera ono što vam garantuje vrhunsko pročišćavanje zraka.

WI-FI POVEZIVOST KLIMA UREĐAJA

Pojedine serije klima uređaja moguće je putem WIFI adaptera povezati s aplikacijom na pametnom telefonu ili tabletu te korisniku omogućiti upravljanje sa bilo koje lokacije na svijetu. Bitno je samo da imate internetsku vezu.

Neke serije klima uređaja imaju integrisan WI-FI adapter.

ZAŠTO SE IZ KLIME OSJETE NEUGODNI MIRISI?

Ono o čemu korisnik može voditi računa jeste da radi redovan servis. Poželjno je čišćenje što češće jer čist uređaj osigurava učinkovitost, a i zrak je čišći što je za ukućane na prvom mjestu. Nekada se zna dogoditi da iz klime izlazi neugodan miris. Ništa čudno, već samo upozorenje da uređaj treba očistiti jer se nakupila prljavština i bakterije. Zato klima uređaje treba redovno servisirati jer se posebnim sredstvom kojim se čiste klime uklanjaju i neugodni mirisi.

 

U slučaju da se zbog široke ponude ne možete sami odlučiti ili imate dodatna pitanja, nudimo vam i uslugu savjetovanja oko odabira vašeg novog klima uređaja.

kontakt e-mail
By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).