fbpx

Kako izabrati prečišćivač zraka?

Veličina prostorije

Ono o čemu primarno treba voditi računa pri izboru prečistača zraka jeste da li prečišćivač ima kapacitet za pročišćavanje zraka veličine vaše prostorije u kojoj želite poboljšati kvalitetu zraka.

Filter

Kod odabira prečišćivača zraka, ustvari birate filter. Većina prečišćivača zraka ima više slojeva filtera. Koji filter je potrebno da ima prečišćivač zraka?

  • Zračni filteri su filteri visoke učinkovitosti koji uklanjaju veliki % svih onečišćenja česticama poput peludi, virusa, bakterija, plijesni i PM2,5. Prema ISO29463 / EN 1822 standardu, zračne filtere dijelimo po nivou filtracije čestica na:

    EPA (efficient particulate air filter) 85% – 99.95%
    HEPA (high efficiency particulate air filter) 99.95% – 99.999%
    ULPA (ultra low penetration air filter) ≥99.999%

    Vodite računa o tome da zračne filtere nije poželjno prati, jer gube svoje performanse, već ga je potrebno zamijeniti.

  • Aktivni ugalj kao filter služi za filtriranje plinova (dok HEPA služi za filtriranje čestica). Štetni plinovi unutar zatvorenog prostora su VOC-ovi, hemikalije koje dolaze iz proizvoda za čišćenje, dim cigareta…, a oni koji mogu iz vana ulaziti u zatvoren prostor su ispušni plinovi iz automobila, industrije, grijanja…

Ova dva filtera zaštitit će vas od gotovo svega – barem od najčešćih onečišćivača zraka s kojima ćete se vjerovatno suočiti. Ostali filteri također mogu biti korisni, ali ne i neophodni:

  • Ako vašem prečišćivaču treba dodati još jedan filtar, to je predfilter. Predfilteri ne poboljšavaju izvedbu. Ono što rade je hvatanje velikih čestica, koje bi vaš HEPA filter ionako zarobio. Prednost je u tome što štede vaš HEPA filter, omogućujući mu da traje duže.
  • Ionizator proizvodi negativne ione koji imaju antistatičko djelovanje. Tako se postiže da se čestice u zraku nabiju negativnim nabojem. Kada su nabijene, čestice postaju teže od zraka u prostoriji pa se spuštaju prema tlu. Odande se te čestice bez problema mogu ukloniti usisavačem.

Dodatne olakšice

Kada je odabrani prečišćivač zraka ispunio gore navedene kriterije, dodatne funkcije koje mogu biti korisne su funkcija noćnog rada, timer, Wi-Fi povezivanje sa smart uređajima i sl. Predlažemo obratiti pažnju i na deklarisani nivo buke koju stvaraju (izražena u dB).

Ovlaživači zraka i aroma difuzeri

Beurer maremed® MK 500 UVC lampa

20,90 KM

Ovlaživači zraka i aroma difuzeri

Beurer maremed® MK 500 combi set

69,90 KM

Saznajte kako sebi osigurati bolji kvalitet zraka

By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).