fbpx

Kako izgraditi fontanu i jezerce?

Izrada fontana za dvorišta zaista ne mora biti komplikovan i težak posao. Postoji tu nekoliko bitnih detalja o kojima trebate voditi računa, poput opreme, koje ćemo vam otkriti uz savjete kako da sami izradite svoju fontanu.

konstrukcija

Pri izgradnji jezerca, konstrukciju možete koristiti gotovu (školjka) ili je sami oblikovati (folija).

Gotove konstrukcije su jednostavne za instalaciju, imaju optimalnu dubinu, prirodno su oblikovane i na krajevima zaštičene.

Garancija na ove gotove konstrukcije je 10 godina.

Sa druge strane, PVC podloga pruža veću slobodu i kreativnost. Dostupna je u različitim debljinama, pa je stoga pogodna za širok raspon veličina ribnjaka/jezeraca/fontana. Ova PVC obloga posebno je laka za održavanje, podnosi temperature veće od 15°C. Standardna obloga za ribnjak HEISSNER je otporna na UV zrake, kao i na hladnoću, sigurna je za ribe, biološki neškodljiva, otporna na korijenje (prema DIN-u 4062) i otporna na kidanje (prema DIN 53455).

Garancija na ovu PVC foliju je 10 godina (20 pri korištenju HEISSNER podloge).

Podloga se postavlja ispod PVC folije kako bi se zaštitila od kamenja i korijena.

pumpe

Kod izrade dvorišne fontane najvažniji dio je pumpa koja izbacuje vodu kroz mlaznicu i time stvara vodoskok, odnosno dekorativni vodeni element.

Pumpe mogu biti različite snage, a birate je prema veličini fontane, odnosno količini vode.

Pri izboru pumpe za fontanu, potrebno je obratiti pažnju na to da li je pumpa za unutrašnju upotrebu ili i za unutrašnju i za vanjsku, te da li dolazi u setu sa priborom ili bez pribora za fontanu.

Za kamene fontane, potoke i filtriranje preporučuju se mlazne pumpe sa filterom.

filteri

Podvodni filter

Filter pod pritiskom

UVC čistači namijenjeni su za dezinfekciju i smanjenje algi. Mogu se koristiti samostalno, a mogu doći u setu sa filterom.

Skimer se koristi za površinsko čiščenje vode jezerca, ribnjaka ili bazena.

Airifikacija, tj. opskrba vode kisikom je važna jer stvara korisne mikroorganizme. Postoji nekoliko načina airifikacije vode, a to su:

  • stvaranje vodopada
  • integracija dodataka za fontanu
  • aeratori, tj. zračne pumpe

Aerator je tu da bi ventilacijom i cirkulacijom održao optimalnu ravnotežu mirne vode.

Mjesto na koju ćete postaviti dvorišnu fontanu je stavka o kojoj trebate dobro razmisliti, posebno ako ste na početku uređenja dvorišta. Ako je veća nemojte je postavljati blizu drugih stvari, a ako je manja pobrinite se da ne bude zaklonjena cvijećem ili dvorišnim namještajem.

Takođe, pazite da fontana ne bude ispod drveća jer će opadanje lišća otežati čišćenje.

njega

Fontane se moraju redovno održavati. Lišće i granje mogu dovesti do prestanka rada, a alge će učiniti da izgleda zapušteno.

Također, prije minusa iz dvorišne fontane treba ispustiti vodu, a ako ima stalni dotok vode treba je zavrnuti. Takođe, uvijek je dobro pokriti je najlonom kako je padavine ne bi oštetile.

osvjetljenje

Podvodna rasvjeta kreira sasvim novu dimenziju dekorativnosti vrtne fontane i ambijenta. Modernu podvodnu rasvjetu čine LED reflektori otporni na koroziju, sa podesivim postoljima, kvalitetne obrade i naprednih performansi.

Za više detalja poslužite se HEISSNER katalozima na engleskom ili njemačkom jeziku, a za sva dodatna pitanja OBI tim stoji na raspolaganju putem maila info@solomaher.ba.

By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).