fbpx

Marimo loptice: obogatite dom ovim čudesnim biljkama!

Pravih ljubitelja biljaka je sve više, i čini se da su svi konstantno u potrazi za nekom novom vrstom koju će uzgojiti i svoju zelenu oazu upotpuniti nekom koja je neobična, egzotična i manje poznata. 

Za sve njih pronašli smo jednu biljku koja zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Jedan divan primjerak vodene biljke Marimo će vas oduševiti svojim istovremeno jednostavnim i neobičnim izgledom, a vaš će životni prostor, u svakom slučaju, s njima dobiti na jedinstvenosti i posebnosti.

Riječ je o Marimo lopticama (Aegagropila linnaei) koje uspijevaju samo ako su potpuno uronjene u vodu. Na prvi pogled marimo kuglice izgledaju kao mahovina, ali zapravo se radi o algama, ili preciznije algama koje su čvrsto zapetljane tako da formiraju neobične zelene kugle! Rastu vrlo polako, cca. 5mm u godini i mogu dostići do 30cm i iznimno su dugovječne. Nisu zahtjevne za uzgoj, a prelijepe su i u kombinaciji s drugim biljkama, pijeskom, kamenčićima pa čak i školjkama.

Japanska Marimo lopta (Aegagropila linnaei) je kompaktno rastuća vrsta alge kojoj je dom Akan jezero (Hokkaido), a mogu se još naći u jezerima u Škotskoj, Irskoj i Estoniji. Ime je dobila od japanskog botaničara Tatsuhiko po riječima Mari=lopta za igranje Mo=zajednički naziv za vodene biljke.
Postoji legenda koja kaže da su Marimo loptice nastale kada su dvoje, kojima je ljubav bila zabranjena, skočili u vodu i utopili se. Njihova srca su postala prvi Marimo! Zbog ove lijepe priče marimo se često poklanja drugima kao znak ljubavi i predanosti, ali se poklanjaju i zbog vjerovanja da onome ko ih posjeduje donose sreću i blagostanje.

Održavanje:

  1. Traže osvjetljena mjesta ali ne i direktno sunce. Pri velikoj svjetlosti ili direktnoj izloženosti suncu razvit će smeđe mrlje. Mrlje možete ukloniti time što ćete u vodu dodati malo morske soli.
  2. Obavezno moraju biti kompletno uronjene u vodi koju ćete mijenjati svakih 7 do 10 dana.
  3. Kada mijenjate vodu, lagano i nježno ih vadite rukom iz vaze/tegle ili akvarija. Blagim stiskom uklonite vlagu i lagano kolutajte po dlanu kako bi se oblikovale u pune kuglice.
  4.  Vazu/teglu ili akvarij isperite vrućom pa hladnom vodom, bez dodavanja ikakvih sredstava za čišćenje.
  5. Vazu/teglu ili akvarij napunite hladnom vodom iz slavine, poželjno je dodati nekoliko kockica leda zatim vratite Marimo loptice u novu vodu. Vazu također možete povremeno vrtložiti ili okretati da biste im pružili priliku da se okreću i zadrže lijep kuglasti oblik. Može se nekada dodati i ¼ gazirane vode, jer to pospješuje fotosintezu.
By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).