fbpx

Praktični savjeti za zimsku zaštitu bilja: Trebam li?

Dragi Solomaheri, ako ste neko kome je bitan izgled i zdravlje biljaka tokom čitave godine, sigurno se pitate koje korake je potrebno da preduzmete kako bi zaštitili svoje zelene prijatelje tokom predstojećeg zimskog perioda. Postoje vrste koje ne mogu da opstanu vani tokom zime, to su egzotične vrste biljaka kao što su maslina, citrusi, palme i njih je neophodno unositi u zatvoren prostor.

Za razliku od biljaka koje su posađene u vrtu, biljke u saksiji nemaju adekvatnu izolaciju korijena. Važno je napomenuti da za sve biljne vrste koje prezimljavaju vani preporučujemo jesenju zaštitu vaših biljaka kako bi ste ih pripremili za zimski period na adekvatan i prirodan način.

Za zimsku sezonu trebali bi ste svoje biljke opremiti odgovarajućom zimskom zaštitom jer mraz može utjecati na njih na različite načine, s jedne strane kroz štetu od mraza te sa druge strane kroz ono što je poznato kao suša od mraza. Propadanje uzgajanih biljaka je uzrokovano činjenicom da zimzelene biljke i dalje isparavaju vodu kroz svoje lišće i zimi, ali ne mogu apsorbirati novu vodu zbog smrznute zemlje i na taj način se suše na hladnoći.

Kada i kako biljke pripremiti za zimu?

Dolaskom zime važno je na vrijeme zaštititi biljke u vrtu i na balkonu od posljedica niskih temperatura pa se postavljaju pitanja kada i kako biljke pripremiti za zimu. Na balkonu nema puno posla nego treba provesti i neke mjere njege u vrtu i obezbijediti biljkama odgovarajuću zimsku zaštitu od hladnoće.

Biljke treba pripremiti prije pojave prvih noćnih mrazeva a mnogo je načina i metoda koje se mogu koristiti. Zimsko vrijeme je nepredvidivo posebno u regijama sa stalnom promjenom temperatura.

Nekoliko jednostavnih zadataka može vam pomoći u zaštiti biljaka i minimiziranju zimske štete.

5 načina da zaštitite svoj vrt ove zime

  1. Dodajte sloj malča

Malč je vrtni čudotvorac u svako doba godine i važan dio zimske zaštite. To je poput pokrivača koji pokriva vaše biljke. Malč se koristi za održavanje konstantne temperature tla održavanjem vlage i izolacije tla. Kada je tlo mokro mnogo teže će smrznuti. Biljke treba zaliti i nanijeti sloj malča od 7 – 10 cm.

 

Kakvu vrstu malča da koristimo?

Organski malčevi uključuju drvnu sječku, slamu, pokošenu travu, nasjeckano lišće i kompost. Kada se malč razgradi, prirodno dodaje hranjive tvari tlu ispod. Organski malč također će pomoći u zadržavanju vode, sprječavanju korova i zaštitit će korijenski sistem biljaka.

  1. Zimsko zalijevanje

Tokom zimskih mjeseci drveće gubi veliku količinu vode (osima ako nema dovoljno padavina) posebno tokom vjetrovitih dana, stoga od vitalnog je značaja osigurati dodatno navodnjavanje barem jednom mjesečno kako bi se tlo održalo vlažnim.

Vlažnost tla također štiti i uspavane i zimzelene biljke tokom hladnih udara. Vlažna tla zadržavaju više topline nego suha tla pa se potencijalno oštećenje korijena biljaka tokom hladnog vremena povećava ako je tlo suho.

  1. Smjestite svoje biljke u kuću

Prvo i najlakše rješenje za hladnoću je jednostavno maknuti svoje biljke sa niske temperature. Ako imate biljke u saksijama na otvorenom donesite ih u svoj dom. Čak će i preseljenje u garažu ili neki drugi zatvoren prostor biti korisno.

Kada možemo premjestiti svoje biljke unutra?

Možemo ih pokušati premjestiti u zatvorene prostore ako je hladno razdoblje dugo ili se predviđa još niža temperatura, ali dopustite im da se vrlo postepeno prilagode novoj okolini kako bi ste sveli na minimum bilo kakve brze promjene koje mogu iritirati biljke koje su već pod stresom.

  1. Pokrijte svoje biljke

Ova metoda najbolje funkcionira za zaštitu od mraza a ne od niskih temperatura, budući da prekrivanje neće previše povećati temperaturu. Biljke koje se smatraju otpornim mogu ostati vani na hladnoći ali ipak preporučuje se dodatna zimska zaštita posude. Zamotajte saksije sa mjehurićima i postavite ih uz zid objekta po mogućnosti. Prilikom umotavanja važno je da se saksija zamota samo sa strane a da otvor ostane slobodan. Preko biljke možete staviti vreću od jute ili je omotati flisom. Ne zaboravite ga skinuti tokom dana kako bi biljke mogle dobiti dovoljno svjetla od zimskog sunca.

 

  1. Napravite staklenik

Napravite jednostavan, privremeni staklenik koji će zadržati toplinu i blokirati mraz. To je najbolje rješenje za čuvanje vaših mladih i nježnih biljaka na sigurnom i toplom zimi. Međutim zahtijeva malo izgradnje i nije najatraktivnije rješenje ali sa samo nekoliko vijaka, odvijačem i ostalog materijala jednostavno napravite vlastiti staklenik za zaštitu biljaka od vremenskih nepogoda.

 

Zaštita biljaka zimi je izazov, nadamo se da će vam članak pomoći da vaše biljke budu zdrave i zaštićene zimi.

Ako tražite savjet za zimsko uređenje, imamo i to!

 

Edin Omerhodžić, Magistar biljne proizvodnje

By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).