Goji bobice su plod drvenaste biljke Goji (lat. Lycium chinese ili Lycium barbarum) koja pripada porodici pomoćnica ili krumpirovki (lat. Solanaceae) u koju spadaju rajčica, krumpir i patlidžan. Podrijetlom je iz Kine, a u Hrvatskoj se još naziva i običan vučac. Goji je vrsta koja se uzgaja većinom za konzumaciju, ali može se koristiti i kao ukras.
Može narasti do 3 metra visine, listopadna je biljka koja gubi lišće u jesen. Grane mogu narasti do 3 metra širine. Dok su mlade grane su tanke, razgranate i uspravne, a kasnije se zbog težine povijaju prema zemlji. Listovi su tanki i ovalni, dugački do 7 cm i tamnozelene boje. Cvjetovi su mali i ljubičaste boje, u obliku tuljca s 5 zvjezdastih latica. Cvjeta od lipnja do rujna i ima privlačan miris. Plodovi su crvenkaste jajolike bobe u kojima se nalaze smećkaste sjemenke.
Iako je goji vrsta koja se prvenstveno uzgajala na Himalaji i u Kini, izvrsno se prilagodila području te se lako uzgaja i na našim prostorima. Općenito, samonikla biljka je na rubovima šuma i putevima te ju nije teško uzgojiti i u drugim klimama. Kod nas se prvenstveno uzgaja zbog plodova koji su ljekoviti. S obzirom na to da su relativno nova vrsta voća na tržištu, njihov uzgoj još nije toliko razgranat na ovom području.
Sadnja goji bobica
S obzirom na to da nije česta vrsta na našim područjima, sadnju možemo obaviti i sami uz pomoć nekoliko korisnih savjeta. Kako bi uspjeh bio zagarantiran, potrebno je pratiti nekoliko koraka. Ipak, ovo nije zahtjevna vrsta za uzgoj.
Vrijeme sadnje
Mlade sadnice prilično su osjetljive na nagle promjene temperature, pa je sadnju potrebno obaviti u proljeće nakon prvih mrazova. Ipak, sadnja se može obavljati u bilo koje doba godine od travnja pa do kasne jeseni. Biljka dobro podnosi razliku u temperaturi kada očvrsne te ju neće smetati ni hladnije zime. Ipak, bolje uspijeva u klimi gdje je zima blaga.
Reviews
There are no reviews yet.