Japanska jabuka ili kaki (lat. Diospyros) potiče iz Azije – Kine, Koreje i Japana. U Kini se uzgaja već 2000 godina, što ovu voćku čini jednom od najstarijih kultivisanih na svijetu. U naše krajeve je došla preko Japana pa odatle i naziv japanska jabuka. Naziv kaki u Mandžuriji, Kini u prevodu znači hrana bogova, a vjerovanje da ovo voće ima mistične moći i dalje opstaje u nekim ruralnim naseljima.
Kaki sazrijeva u zimskom periodu, a plodovi su krupni te mogu biti teški i do pola kilograma i divne su narandžaste boje. U jesen, lišće pocrveni i otpadne, dok na drvetu ostanu samo krupni narandžasti plodovi. Po izgledu podsjeća na paradajz, a po okusu na mješavinu kajsije i breskve.
Sorta Tipo ima veoma velike okruglaste plodove, koji su izvanredno sočni, slatkog i aromatičnog okusa. Kožica je kod berbe žute do narančaste boje, a kad sazrije postane intenzivno narančasta. Meso ploda je žuto-narančasto kod neoplođenih plodova, a kod oplođenih je žuto-crveno. Sorta Tipo je otporna na zimske hladnoće, rađa redovito i obilno.
Reviews
There are no reviews yet.