fbpx

Njega orhideja

Ljepota cvjetova orhideja čini ih iznimno poželjnim ukrasima pa ih često biramo za svoj dom. U najdražem web shopu solomahera ćete pronaći najveći izbor orhideja u raznim bojama koje će uljepšati svaki enterijer. A kada su u pitanju orhideje jako je bitno kako ih njegujete – solomaher.ba vam donosi savjete o njenoj pravilnoj njezi u nastavku.

Cilj je da vaša orhideja cvate barem jednom godišnje, i to po nekoliko mjeseci. Prvo što morate učiniti nakon što otpadnu svi cvjetovi jeste orhideju staviti u prostoriju u vašem domu koja simulira poticajne uvjete za rast novog cvijeta. Jedna stavka koju prostorija mora zadovoljavati jest da se u njoj događa svakodnevni pad temperature kada padne mrak, što u našim domovima većinom nije slučaj jer volimo održavati temperaturu jednakom i ugodnom za boravak. Zato je potrebno staviti orhideju u prostoriju u kojoj navečer postane hladno i uz prozor. Kada sunce zađe, toplina će se smanjiti i hladnoća koja će nastupiti potaknut će orhideju da ponovno procvjeta.

U divljini većina orhideja buja u vlažnim uvjetima u hladu, uz zrake sunca koje prodiru kroz krošnje drveća – zato svoju orhideju držite podalje od oštrog i izravnog sunčevog svjetla. Orhideje vole puno sunca, no ne izravnu svjetlost koja prži. Prozori okrenuti prema sjeveru najčešće nemaju dovoljno svjetlosti za orhideje pa ih pokušajte staviti na jug. Kod smještanja orhideja na zapadu problem se javlja u razdoblju najjačeg dnevnog sunca koje bi moglo naškoditi vašoj orhideji pa je malo udaljite od prozora ili stavite prozirnu zavjesu između prozora i orhideje.

Nakon što vaša orhideja prestane cvasti, presadite je u novu teglicu. Nježno je izvadite iz postojeće, otresite ostatak stare kore, odrežite mrtvo korijenje sterilnom oštricom ili makazama. Nemojte je staviti u veću posudu jer orhideje vole da im je korijenje natrpano u malom prostoru pa je stavite u posudu iste veličine. Dok je presađujete, držite je za listove tako da korijenje visi u posudi. Dodajte koru i nježno pomiješajte komadiće oko korijenja kako bi se držali čvrsto, a opet ostavili dovoljno prostora za zrak.

Oko korijenja orhideje mora cirkulirati zrak kako bi biljka pravilno rasla i razvijala se. To možete postići tako što ćete ih smjestiti među veće komade kore. Orhideje u divljini rastu na površinama drugog drveća s izloženim korijenjem ili na stijenama u čije se rupe korijenje zavlači i pričvršćujući tako biljku uz stjenovitu površinu.

Nadohranjujte svoju orhideju sa svakim drugim zalijevanjem, i to s razvodnjenim sredstvom za gnojenje. Preporučenu dozu najbolje je prepoloviti na pola, neovisno o tome je li riječ o običnom gnojivu ili onom specijaliziranom za orhideje.Budite oprezni sa zalijevanjem dok orhideja cvate i pustite da se korijenje posuši između dva zalijevanja. Nemojte pustiti da orhideja sjedi u zdjeli punoj vode. Zalijte orhideju jednom sedmično i pustite da voda iscuri s korijenja kako ne bi istrunulo. Budući da orhideje vole vlažan zrak, stavite teglu s orhidejom na pladanj s kamenčićima i okružite ih vodom – sama biljka ne smije sjediti u vodi, no isparavanje vode oko kamenčića povećat će vlažnost zraka.

Orhidejama odgovara povećana cirkulacija zraka i promjena temperature koja se događa na otvorenom pa ih za vrijeme lijepog vremena stavite negdje gdje neće biti na izravnom svjetlu ni na jakom propuhu. Ako imate mogućnosti za to, smjestite orhideju ispod drveta u hlad, a tokom hladnih mjeseci vratite je unutra.

Želim kupiti orhideju

By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).