fbpx

Predivni vrtni malč

Vrtni malč, poznat i kao kora od drveta, čini dvorište dobro očuvanim, ali postoje i drugi izvrsni razlozi zašto je dobro koristiti malč u vrtu.

Malč pruža nekoliko ključnih prednosti za vaše dvorište. Ako ga nikad prije niste koristili, razmislite o sljedećim prednostima koje on nudi.

Suzbijanje korova:  Sloj malča oko cvijeća i oko drveća spriječit će korov da klija i raste.

Umjerena temperatura tla:  Malč će vam pomoći spriječiti da temperatura se mijenja, držat će balans između toplo hladno. Dobro je nanijeti malč prije nego se tlo zagrije.

Zadržava vlagu: Malč sprječava isparavanje vlage iz tla. To koristi korijenju biljaka i dovodi do zdravijeg rasta.

Sprječava eroziju:  Malč će također spriječiti eroziju tla kada pada kiša. Kad padne kiša, voda prvo pada u malč i sprječava ispiranje tla.

Dodaje hranjive tvari u tlo:  Definicija malča je sve što odložite na tlo, ali ako odaberete organski malč imat ćete prednosti dodavanja hranjivih tvari u tlo dok se vaš malč razgrađuje. Čak i ako ne odaberete organski malč, sloj će spriječiti ispiranje hranjivih sastojaka iz tla.

Malč daje vašem dvorištu uglađen izgled, a izbori su beskrajni. Ostale mogućnosti su dekorativno kamenje, kompost, kora, pejzažna tkanina ili reciklirani materijali. Što god odabrali, odaberite nešto što nadopunjuje vaš vrt i čini ga ljepšim.