fbpx

Predivni vrtni malč

Vrtni malč, poznat i kao kora od drveta, čini dvorište dobro očuvanim, ali postoje i drugi izvrsni razlozi zašto je dobro koristiti malč u vrtu.

Malč pruža nekoliko ključnih prednosti za vaše dvorište. Ako ga nikad prije niste koristili, razmislite o sljedećim prednostima koje on nudi.

Suzbijanje korova:  Sloj malča oko cvijeća i oko drveća spriječit će korov da klija i raste.

Umjerena temperatura tla:  Malč će vam pomoći spriječiti da temperatura se mijenja, držat će balans između toplo hladno. Dobro je nanijeti malč prije nego se tlo zagrije.

Zadržava vlagu: Malč sprječava isparavanje vlage iz tla. To koristi korijenju biljaka i dovodi do zdravijeg rasta.

Sprječava eroziju:  Malč će također spriječiti eroziju tla kada pada kiša. Kad padne kiša, voda prvo pada u malč i sprječava ispiranje tla.

Dodaje hranjive tvari u tlo:  Definicija malča je sve što odložite na tlo, ali ako odaberete organski malč imat ćete prednosti dodavanja hranjivih tvari u tlo dok se vaš malč razgrađuje. Čak i ako ne odaberete organski malč, sloj će spriječiti ispiranje hranjivih sastojaka iz tla.

Malč daje vašem dvorištu uglađen izgled, a izbori su beskrajni. Ostale mogućnosti su dekorativno kamenje, kompost, kora, pejzažna tkanina ili reciklirani materijali. Što god odabrali, odaberite nešto što nadopunjuje vaš vrt i čini ga ljepšim.

Dekor u boji od drveta.

Boja oživljava vrt. Međutim, do danas se malč od kore ili dekor kore obično koristi kada se u vrtu koristi pokrovni materijal. Kao rezultat, pod je prekriven samo jednoličnom smeđom bojom. Dekor u boji drveta razvijen je kako bi vlasniku vrta dao mogućnost individualnog dizajna u boji.

Gdje se može koristiti drveni dekor?

Idealno je da se materijal koristi na otvorenom. Međutim, pogodan je i za kontejnerske biljke i zatvorene prostore.

Koliko traje dekor u boji?

Dekor u boji drveta truli mnogo sporije od malča od kore. Korištene boje ostaju stabilne tokom dužeg vremenskog perioda i gotovo se ne mijenjaju.

Polazni materijal za dekor drvenog drveta HappyGarden® je isključivo lokalno meko drvo (smreka, bor, ariš). Svježi materijal se skida s kore, drobi i potom prosijava. Tako se dobiva drvna sječka veličine zrna od 10 do 40 mm. Ta se sirovina zatim boji posebnim postupkom.