fbpx

Biljke za bolji san

Sobne biljke su uvijek dobar način da unesete ljepotu prirode u enterijer i oplemenite vaš prostor. Osim što djeluju kao prirodni prečišćivaći zraka, biljke vam mogu pomoći da lakše zaspite i imate čvršći san.

Često se postavlja pitanje da li je dobro držati biljke u spavaćoj sobi, a razlog za to je što tokom noći, kada nema svjetlosti a samim tim ni uslova za fotosintezu, proces se obrne i biljke upijaju kiseonik a otpuštaju ugljen dioksid. Biljke zapravo upijaju mnogo manje kiseonika nego što se smatra. Sobne biljke će zbog brojnih pozitivnih svojstava pomoći da mirnije i opuštenije spavate u zdravom okruženju.

 Predstavljamo biljke koje su odličan izbor za vašu spavaću sobu.

Lavanda

Miris lavande ima umirujuće dejstvo. Još od starog Rima lavanda se koristila u termama i kupalištima kako bi pročistila dušu i tijelo. Novija istraživanja su pokazala da lavanda ima blago sedativni i umirujući efekat što dobro djeluje u borbi protiv nesanice, umora, napetosti i hroničnog umora.

Sanseverija ili sabljica

Prema istraživanju koje je sprovela NASA, sanseverija je jedna od najefikasnijih biljaka za pročišćavanje zraka tokom dana ali i noći. Neke biljke upijaju kiseonik kada nema svjetlosti, ali sanseverija otpušta kiseonik i tokom noći, čineći zrak u prostoriji svježim i čistim bez obzira na doba dana.

Aloe vera

Aloe vera je jedna od najčudotvornijih biljaka u prirodi – njen gel pomaže da zacijele posjekotine, podstiče varenje, a posjeduje i brojna druga blagotvorna dejstva. Baš kao sanseverija, aloe vera otpušta kiseonik i tokom noći, te omogućava mirniji san uz čist zrak. Može pomoći i iskorijeniti kemikalije koje se nalaze u sredstvima za čišćenje.

Zeleni ljiljan ili klorofit

Izuzetno je efikasan prečišćivač jer ima sposobnost da ukloni iz zraka i štetan formaldehid (bezbojan otrovan plin oštra mirisa). Neobičnog je izgleda i raste u manje osvijetljenim prostorima pa je idealan za spavaću sobu. Idealna je biljka za sve koji nemaju puno iskustva u održavanju bilja jer ne zahtjeva puno pažnje.

Gerber

Osim što uljepšava svaki prostor divnim cvjetovima još jedna je biljka koja otpušta kiseonik i tokom noći. Mnoga istraživanja su pokazala da ovo cvijeće može poboljšati raspoloženje u jutarnjim satima i osigurati ljepše buđenje.

Bršljan

Bršljan je jedna od biljaka koja se često preporučuje za svaki dom jer vlaži i pročišćava zrak od toksičnih čestica, a posebno od ugljičnog monoksida. Ima šiljasto i srcoliko zeleno lišće prošarano žutim pjegama, brzo raste i zahtjeva vrlo malo svjetla i zalijevanja.

Spatifilum

Prečišćivač spatifilum uklanja mnoge štetne supstance iz zraka i čini da suh zrak dobije više vlage te štiti od štetnih zračenja. Spatifilum upija elektrostatičku energiju koju emitiraju elektronski uređaji i pretvara je u hemijsku energiju koju biljka koristi za svoj razvoj i rast. Ako u spavaćoj sobi imate mnogo elektronskih uređaja, ova biljka je pravi izbor za vas.

Pored dobrobiti biljaka na naše zdravlje, one imaju i dekorativnu ulogu. Iz tog razloga OBI predlaže da se ljepota biljke ne takmiči s izgledom saksije, nego da saksija podržava profinjenost i jednostavnost listova i cvjetova.

By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).