fbpx

Najbrži i najlakši način za čišćenje snijega

Zimske radosti mnogi su jedva dočekali, a snijeg posebno veseli one najmlađe, ali oni ne moraju očistiti prilaze oko kuće ili zatrpani automobil

Prije svega, malo kretanja i boravak na zraku u periodu kada se manje krećemo i boravimo u zatvorenom svakome će dobro doći, pa na čišćenje snijega nemojte gledati negativno. Ukoliko živite u stambenoj zgradi, pratite raspored čišćenja, ali i pomognite ukoliko znate da je na redu starija osoba. Tako ćete ovu godinu započeti na još jedan lijep način, znajući da pomažete ljudima oko sebe i činite dobro.

Sistem poluge koji čuva kičmu

Spustite se niže kada gurate lopatu pod snijeg jer ćete je punu lakše okrenuti na lijevu ili desnu stranu. Leđa tada držite ravno kako biste se zaštitili od ozljeda, a težinu prebacite na mišiće iznad koljena jer su oni dovoljno snažni i mogu podići težinu dvostruko veću od vaše. Na taj način postižete sistem poluge.

Drugi način, koji preporučuje The American Academy of Orthopedic Surgeons, jest da snijeg ravnom lopatom rađe gurate nego podižete, a to je sigurno bolje za osobe koje imaju problema sa kičmom.

 

Čisti prilazni putevi sprečavaju ozljede

Dolaskom snijega češći su padovi i lomovi pa neka i to bude jako dobar razlog da sve bude čisto oko vašeg doma. Nakon čišćenja sve pospite krupnom solju. Nekada su se koristili i piljevina i pepeo, a može vam pomoći i sitni šljunak koji gradske službe često kombiniraju sa solju. Kako biste bili što sigurniji na nogama, posebno ako se tlo počne lediti, birajte pravu zimsku obuću koja nema gladak potplat i bolje prianja, ali nemojte ni žuriti jer nezgodni padovi često rezultiraju lomovima, ali i potresom mozga.

 

Čišćenje automobila

Dok još pada snijeg, ukoliko možete, parkirajte auto tako da bude okrenut istoku. Tako parkiran automobil najbolje će uhvatiti sunčano vrijeme pa će se snijeg pomalo topiti ili će ga biti lakše očistiti.

Naravno, trebate se opskrbiti metlicama i grebalicama, kojih sada ima i s praktičnom rukavicom da se ne smrzavate dok čistite. Za to vrijeme upalite automobil kako bi se zagrijavao, a i to pomaže lakšem čišćenju snijega. I ono najvažnije, ne žurite, nemojte biti nervozni i uživajte u snježnoj čaroliji.

Freze za snijeg

Za one koji žele sebi ubrzati i olakšati čiščenje kada snijeg prekrije kućni prag, vrt ili parking preporučujemo freze za snijeg.

Međutim, izbor freze za snijeg nije tako jednostavan kao što se čini na prvi pogled jer ako želite frezu koja će služiti dugo vremena, trebate obratiti pažnju na nekoliko detalja.

Izuzetno važna stvar za brzinu rada, tj. čišćenja snijega je snaga motora, te smjer i daljina ispuhivanja snijega. Potrošnja goriva i veličina i volumen spremnika za gorivo može značajno doprinijeti tome da se rad ne prekida često zbog (dodatnog) punjenja goriva. Učinkovitost čišćenje snijega sa puteva, parkirališta i dvorišta pred kućom ili stana zavisi o performansama, širini i visini freze za snijeg.

Što više brzina freza ima, to će brže i lakše biti njeno korištenje. Dobro je obratiti pažnju i na brzine za naprijed i nazad, jer se njene mogućnosti kretanja i korištenja znatno time povećavaju. Prije odluke o kupovini, dobro je proučiti i način pokretanja motora, koji može biti električni pritiskom na dugme ili mehanički povlačenjem ručke ili sajle.

Neki modeli freza imaju i grijače u ručkama, što može biti velika prednost za one koji imaju problema sa cirkulacijom.

OBI vam predstavlja 1 električni i 5 benzinskih freza za snijeg:

Traktorske kosilice sa zimskom opremom

Za one koji ljeti imaju potrebu za košenjem trave na velikoj površini od velike koristi može biti traktorska kosilica namjenjena za košenje površina i do 2.000 m². Takvu traktorsu kosilicu, koja ima i zimsku opremu, možete koristiti i za čiščenje snijega.

LUX traktorska kosilica B-RT-165/92 sa zimskom opremom

5.590,00 KM

  • stražnje izbacivanje trave
  • prenos Transmatik
  • uklj. zimska oprema
  • nivoi prenosa – 7 unaprijed / 7 – unatrag
  • Briggs & Stratton motor

 

EAN: 4008423874662 SKU: 125546 Kategorije: , Oznake: ,
Pročitaj više
By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).