fbpx

Kako ukloniti plijesan sa drveta?

Gljivice se mogu pojaviti na bilo kojem drvetu, a posebno na mekom drvetu.

To je prirodna pojava, a ne razlog za brigu. Zbog klimatskih promjena, mikroorganizmi poput gljivica uzrokuju promjenu boje na drvetu te se šire sve više i više. Što se tiče tehnologije proizvodnje, na to se nema utjecaj i ne može je spriječiti.

Alge, gljivice i lišajevi su u prirodi sveprisutni. Kako u vodi, na tlu, stijenama, biljkama, ali i na mnogim površinama kao što su podovi na terasi, drvene obloge i ograde, nadstrešnice, prozorske daske, fasade zgrade itd.

Trenutačno je poznato oko 100 različitih vrsta gljivica koje uglavnom boje sivo-crnu ili plavkastu meku četinu. Promjena boje nastaje zato što oni u velikoj mjeri ispunjavaju lumene drvenih stanica stvarnim smeđim hifama i tako optički izazivaju plavu, ponekad sivu boju. Uzrok su pigmenti tamne boje proizvedeni od melanina.

Ova pojava i njen intenzitet ne mogu se procijeniti. To ne predstavlja oštećenje proizvoda, a napad gljivica kao i alge i zeleni pokrov ne utječu na stabilnost drveta, već su nažalost samo optički neugledna slika.

Ove gljivice mogu se tretirati razaračem plijesni Mellerud, koji sadrži hlor.

500 ml je dovoljno za oko 10 m2 / 50 m² (razrijeđeno)

 

 

Važno: Tretman je uspješan samo na apsolutno suhom drvetu i mora se provoditi na otvorenom! Pažljivo pročitajte upute za uporabu na Mellerud proizvodu.

Tretirali smo suho drvo 3x sa Mellerud odstranjivačem plijesni s aktivnim hlorom u jednom satu. Evo rezultata:

Primjer 1:

Prije tretiranja Mellerud sredstvom

Poprskano 3x u 1 satu

Mellerud sredstvo utrljano suhom krpom

Nakon tretiranja Mellerud sredstvom

Primjer 2.

Primjer 3.

Završna obrada drveta je tada moguća bez ikakvih problema i trebala bi se provoditi svakih 12 mjeseci radi daljnjeg održavanja.

By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).