fbpx

Spatifilum: Čistilica zraka koja u dom donosi zdravlje i ljubav

Spatifilum (Spathiphyllum), jedarce, magično jedarce, mirni ljiljan, ženska sreća…sve su ovo nazivi za predivnu sobnu biljku koju se svrstava i u kategoriju onih za koju kažu da ženama donosi sreću. Idealna je za početnike, uspijeva u prostorima bez puno svjetla i odličan je pročišćivač zraka. Uz adekvatno zalijevanje rasti će sretno godinama. Osim toga jedarce na neko vrijeme može rasti čak i u vodi.

Spatifilum je jako popularna sobna biljka iz porodice Araceae, porijeklom iz Srednje i Južne Amerike. Prepoznatljiva je po dugim, kopljastim listovima koji narastu između 30 i 50 centimetara.

Njezino je cvjetanje specifično i podsjeća na bijela jedra, zbog čega je i dobila naziv jedarce. Godišnje doba u kojem cvjeta je ljeto, ali cvjetovi se znaju stvarati i u rano proljeće i kasnu jesen.

Razlog njezine popularnosti, između ostalog, leži u činjenici da je lagana za održavanje. Njezin jednostavni izgled, koji je kombinacija sjajnih listova i bijelog ljiljana, svakoj prostoriji osigurava dašak romantike i jednostavnosti.

Iako voli svjetlost, nemojte je stavljati na izravnu sunčevu svjetlost koja joj može oštetiti lišće. Najbolje je okruženje za jedarce svijetlo, ali sjenovito mjesto.

Kako bi ostalo zdravo i privlačno, njezino lišće možete povremeno prebrisati mekom spužvicom, a kada je u pitanju zalijevanje, ljeti “pije” puno vode. Zato joj tlo održavajte vlažnim, ali ne pretjerujte.
Zimi tlo zna ostati vlažno i po nekoliko sedmica, što je sasvim u redu i dok god je tako, ne trebate je zalijevati.

Kako spatifilum pročišćava zrak?

Spatifilum pročišćava zrak, uključujući različite štetne tvari iz zraka kroz stomate u lišću tijekom njihovog prirodnog disanja. Te se tvari zatim pohranjuju u biljci ili korijenu i razgrađuju. CO2 se također danju pretvara u kisik i vodenu paru postavljajući biljke u zrak, čime se poboljšava vlaga.

Također, ova biljka upija zračenja tehničkih uređaja.

NASA je provela istraživanje kojim su provjeravali kako biljke uklanjaju nečistoće iz zraka. Pokazalo se da spatifilum uklanja benzen, formaldehid, trikloroetan i druge spojeve, zbog čega je dobilo zasluženo mjesto na popisu najboljih pročišćivača zraka. 
Istraživači uključuju NASA-inu preporuku za 15 do 18 biljaka na 180 m³ kako bi se dobro doprinjelo zdravijem unutrašnjem ambijentu. Studije NASA-e pokazuju da biljke poput spatifiluma kod kuće i na radnom mjestu ne samo da djeluju na pročišćavanje zraka, već imaju i pozitivan utjecaj na čovjekovu psihu.

Minela Bezdrob, Magistar hortikulture

By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).