fbpx

Vertikalni vrtovi

Neki će reći da je to samo efektna pomodna novotarija stvorena da neki prostori poput kafića, restorana, ordinacije ili ureda izgleda ljepše ili atraktivnije. No, istina je ipak posve drugačija.

Francuski botaničar Patric Blanc, glavni krivac što su vertikalni vrtovi zaživjeli i u ovom dijelu svijeta, na svome putovanju u Tajlandu uvidio je kako biljke uspijevaju i na vertikalnim površinama poput stijena, neke i bez zemlje te je kada se vratio kući osmislio sustav vertikalnog vrta. Nakon njegova rješenja, niknula je cijela ‘šuma’ uspravnih vrtova zasnovana na toj ideji.
 
 
Vertikalni vrtovi nastali su više kao iznalaženje rješenja za sve one iz gradskih sredina koji žude za zelenilom i svojim komadićem zemlje koju će obrađivati, ali jednostavno nemaju gdje to ostvariti jer žive u stanu. Ako je taj stan mali, onda nemaju priliku ni zasaditi teglu s cvijećem jer skučeni prostor to ne dopušta, barem ne u onoj mjeri u kojoj bismo to željeli.
 
 
U tim slučajevima uspravni vrtovi idealno su rješenje. Možete se okušati i u svojim solomaherskim vještinama, ne morate kupovati  konstrukcije da biste mogli posadiiti cvijeće, začine i povrće u svome domu – već postojeće posude koje imate ili obične plastične zakačite sami na zid ili neki vertikalni nosač uz malo vještine i kreativnosti.

U OBI-u možete izabrati između nekoliko modela vertikalnih vrtova:

Vertiklani vrtovi cascade mogu se koristiti i kao vertikalni zidovi (2 seta koja se pričvrste leđa o leđa), a po potrebi se može dokupiti i set za navodnjavanje, koji  biljke ravnomjerno opskrbljuje vodom, a višak vode se ispušta u tanjurić.

 

Želite li svoj vertikalni vrt upotpuniti rasvjetom, OBI vam preporučuje:

Ako se odlučite za veliki živi zeleni zid, ne ustručavajte se zatražiti pomoć od OBI stručnjaka. Stručna pomoć je neprocjenjiva kada je u pitanju postavljanje vertikalnog vrta i održavanje!

Izvor: www.vecernji.hr

By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).