fbpx

Uzgajajte Tillandsiu (Air plant, zračnu biljku) poput profesionalca

Ovim zabavnim i modernim biljkama nije potrebna zemlja, ali ipak im treba malo pažnje. Evo što trebate znati da bi uspjeli.

Zračne biljke, zbog načina na koji mogu rasti, samo u zraku, izgledaju gotovo vanzemaljski. Da, uopće im nije potrebno tlo. Osim toga, njihovo lišće može izgledati poput vanzemaljskih pipaka ili poput dodataka egzotičnog morskog bića. Ove fascinantne male biljke postale su prilično popularne tokom posljednjih nekoliko godina. Nešto se drugačije uzgajaju od većine ostalih sobnih biljaka, pa smo zaokružili nekoliko savjeta za brigu o zračnim biljkama i uživanje u njima u vašem domu.

Tillandsia Ionantha (zelena) & Capitata (crvena)

O zračnim biljkama

Zračne biljke (Tillandsia) Epifiti su, što znači da u prirodi rastu na drugim biljkama, obično na granama drveća. Postoje stotine vrsta i sorti zračnih biljaka. Obično imaju trakaste ili vitke listove u obliku trokuta koji rastu u obliku rozete s novim rastom koji se pojavljuje iz središta. Oni sa srebrnim listovima imaju tendenciju da budu najotporniji na sušu, dok se zelenije vrste brže suše. Također možete pronaći šarene vrste, poput Tillandsia maxima, koje mogu imati koraljne listove. Većina vrsta također rađa atraktivne, cjevaste ili lijevkaste cvjetove.

Tillandsia Maxima

Njega zračnih biljaka

Nemojte dopustiti da vas nedostatak tla uplaši – za biljke u zraku lako se brinuti kad znate šta im treba. Možda se nećete morati brinuti hoćete li ih zaliti u saksiji, ali svejedno im je potrebna određena količina vode i svjetlosti, plus odgovarajuća temperatura, baš kao i bilo kojoj drugoj sobnoj biljci. Znat ćete da zračna biljka dobiva ono što treba kad pošalje cvijeće. Jednom kad se cvijet osuši, samo ga odrežite i vaša će zračna biljka nastaviti rasti i opet rađati sve više cvjetova.

Zalijevanje zračne biljake

Zračne biljke nemaju korijenje poput drugih biljaka – imaju samo nekoliko kratkih koje bi trebale pomoći da se drže na bilo kojoj površini na kojoj se nalazi. U svojim izvornim staništima na jugu SAD-a, Meksika, Srednje i Južne Amerike, zračne biljke dobivaju ono što im treba zbog visoke vlage i obilnih kiša. U svom domu morat ćete  zalijevati zračne biljke otprilike jednom sedmično (neke sorte mogu proći i dvije sedmice bez zalijevanja). Pripazite na njih kako biste utvrdili kada vaše biljke trebaju zalijevanje.

Da biste ih zalili, stavite ih u sudoper s dovoljno vode da potopi vaše biljke. Pustite ih da se namaču oko pola sata, a zatim ih okrenite naopako na krpu/peškir da se ocijede. Kad se osuše, vratite ih na određeno mjesto. Možete ih i prskati svaki drugi dan između kupki kako bi izgledale svježe, posebno zimi kada je vlaga u našim domovima niža.

Zahtjevi za svjetlom zračne biljke

Općenito, zračne biljke držite podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Zapamtite, u divljini mnoge zračne biljne vrste vole odrastati u zaštićenim, sjenovitim krošnjama drveća. Najbolje će proći ako ih možete staviti na jako osvijetljeno mjesto izvan sunčevih zraka. Nekoliko vrsta, poput T. cyanea ili T. lindenii, može podnijeti poneku sunčevu zraku ili manje intenzivnu jutarnju sunčevu svjetlost.

Zahtjevi za temperaturom zračne biljke

Zračne biljke vole toplo vrijeme pa na to trebate paziti. Zaštitite svoje biljke od bilo čega hladnijeg od 7*C, jer će u suprotnom uginuti.

Tillandsia Xerographica

Stiliziranje zračnih biljaka

Zračne biljke izgledaju sjajno samostalno ili u skupinama gdje se mogu zajedno prikazati nekoliko sorti. Mogu se postaviti u terarije ili pričvrstiti na bilo što, od magneta do drveća stvarajući tako vlastite zanimljive kreacije – samo ih upotrijebite s malo vrućeg ljepila ili prozirnog silka.

Vrsta Tillandsia također čini fine pratioce na grani s orhidejama jer vole u osnovi iste uvjete. Također možete pronaći staklene ili plastične kugle ili druge oblike izrađene posebno za njihovo vješanje. Za sorte koje imaju šarene listove poput Tillandsia aeranthos ‘Amethyst’, koja se naziva i ružičastom zračnom biljkom, pokušajte upotrijebiti posudu koja nadopunjuje ili kontrastira njihovim nijansama.

 

Budući da ne trebaju rasti u tlu, zračne biljke mogu se prikazati na bilo koji način na koji možete zamisliti. Pokušajte ih koristiti kao zračni viseće mobilni biljni vijenac ili čak terarij s temom plaže koji odražava njihovu sličnost s hobotnicom. Bez puno napora, ove biljke mogu biti zabavno, jedinstveno zelenilo u gotovo svakom prostoru.

By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).