fbpx

Održavanje bazenske vode u 5 koraka

Dobro promišljena njega vode u 5 koraka će uz mali napor dati sjajan rezultat. Ovaj dobro osmišljeni i dokazani sistem u 5 koraka čini brigu o vodi jasnom, razumljivom i lakom.

Voda je od životne važnosti. Ona čini dvije trećine našega tijela, čuva našu vitalnost i daje nam snagu. Vodu ne trebamo samo za život, ona nam može pružiti mnogo veselja i u našem bazenu. Bazeni su dragocjene oaze koje nam u ovom prebrzom i napornom načinu života predstavljaju mjesto gdje se možemo opustiti, biti aktivni u slobodno vrijeme i gdje možemo njegovati vlastito zdravlje.

1. korak: regulacija pH vrijednosti vode

Kada je riječ o njezi vode, bitno je redovito provjeravati pH vrijednost. pH vrijednost je jedan od najbitnijih faktora kod hemijske pripreme vode. Neovisno o tome koje se dezinfekcijsko sredstvo upotrebljava, prvo što je potrebno dovesti pH vrijednost u optimalno područje koje je od 7,2-7,6.

Niska pH vrijednost (ispod pH 7) vodi daje kiseli karakter, što prouzrokuje koroziju metalnih djelova na instalacijama, izmjenjivaču topline i filteru, te dolazi do taloženja oksida metala na površinam bazena, što se može vidjeti u obliku mrlja.

Visoka pH vrijednost (iznad pH 7,6) vodi daje lužnati karakter što pospješuje izdvajanje vodenog kamenca na površinama bazena. Visoka pH vrijednost također uzrokuje zamućenje vode koja dobiva ″mliječni″ izgled, filter se brže puni nečistoćama i dolazi do taloženja nečistoća na površinama bazena i bazenskoj opremi. Isto tako kod povišene pH vrijednosti dezinfekcijska sredstva djeluju manje učinkovito što nas dovodi do problema sa održavanjem higijenski besprijekorne vode.

  • pH minus granulat snižava pH vrijednost iz alkalnog u neutralni raspon
  • pH plus granulat podiže pH vrijednost u neutralno područje

2. korak: dezinfekcija na bazi kisika / hlora

Dezinfekcija aktivnim kisikom nudi vam mogućnost dezinfekcije vode u bazenu učinkovito, pouzdano i bez neugodnog mirisa hlora. Aktivni kisik djeluje učinkovito na temperaturama vode do najviše 25°C. Na visokim temperaturama preko 26°C trebali biste koristiti hlorove proizvode, jer aktivni kisik tada postaje sve manje učinkovit (nema dugoročnog učinka).

Pomoću termometra za bazen možete u bilo kojem trenutku izmjeriti temperaturu vode.

Uz regulisanje pH vrijednosti vode, najvažniji tretman vode u bazenu je dezinfekcija.

Voda u bazenu mora biti čista, bezbojna i higijenski besprijekorna. Pitka voda, kojom obično punimo naš bazen odgovara ovim higijenskim zahtjevima. Ali kupači i utjecaji okoline u vodu donose nečistoće, glivice i bakterije koje se u vodi vrlo brzo razmnožavaju, posebno na temperaturi vode iznad 20°C. Veće djeliće nečistoće odstranjujemo pomoću vodenoga usisavača i filtera, dok bakterije moramo neutralizirati pomoću tzv. oksidacijskih sredstava, tako da osiguramo besprijekornu vodu.

Da bismo spriječili ove utjecaje, koristimo oksidirajuća sredstva u obliku stabiliziranih, organskih hlornih proizvoda ili proizvoda na bazi aktivnog kisika. Ti proizvodi “sagorijevaju” klice i bakterije i na taj način dezinficiraju vašu bazensku vodu.

Hlor kao oksidant pojavljuje se u različitim oblicima, i to: Natrijum hipoklorit (tekućina), Kalcijev hipoklorit (granulat ili tablete) i tzv. organski hlor (granulat ili tablete) kod kojega se kao nositelj hlora pojavljuje izocijanurna kiselina, koja sprječava brzo izhlapljivanje hlora iz vode radi sunčevog svjetla i topline, ne mijenja pH vrijednosti vode, u vodi je potpuno topiv tako da ne ostavlja mineralne naslage na stijenkama, omogućuje dugotrajno skladištenje i relativno je siguran i jednostavan za primjenu. Bez obzira na oblik hlora moramo paziti, da ga je u vodi dovoljno da uništava bakterije i osigurava besprijekornu vodu.

Hlorni preparati imaju svojstvo rezistencije, što znači da nakon svog prvotnog dezinfekcijskog djelovanja, određena količina slobodnog hlora ostaje u vodi do potpune potrošnje ili razgradnje. Sadržaj rezidualnog hlora u vodi se mora kretati između 0,3 – 0,6 mg/l.

Najučinkovitija, najjeftina, a ujedno i najlakša metoda za dezinfekciju vode i dalje je metoda hlora.

Nudimo vam različite proizvode za brzo i dugotrajno hlorisanje bazenske vode.

Napomena: Nakon udarnog, brzog hlorisanje bazenske vode trebali biste koristiti sredstva za dugortajno hlorisanje kako biste osigurali dugotrajan sadržaj klora u bazenu.

Za ispravno doziranje dezinfekcijskih sredstava, predlažemo koristiti plovke/dozatore hlora.

Hloriranje se preporučuje raditi samo kada je pH vrijednost u optimalnom rasponu, jer tada hlor razvija svoj najbolji učinak. Stoga vrijednost razine hlora redovno mjerite.

3. korak: zaštita od algi / zima

Alge su leglo bakterija!

Alge su najjednostavniji biljni organizmi za čiji rast i razvoj su potrebni voda, sunčeva svjetlost, toplina, i naravno hranjive tvari. Bazenska voda ispunjava sve ove uslove. Uz navedeno nedovoljna filtracija vode te slaba cirkulacija također pogoduju nastanku algi. Same alge nisu izvor infekcija ali nude idelanu podlogu za razvoj ostalih mikroorganizama. Odumrle alge su hrana za bakterije. Početak pojave algi očituje se u nastanku sluzave i skliske prevlake na stjenkama bazena. Kasnije se počinju pojavljivati i vizualne promjene na bazenu u obliku zamućenja vode, neugodnog mirisa, zelenih (crnih) mrlja na stjenkama.

Da biste osigurali savršenu, higijensku kvalitetu vode, neophodno je da bazen i voda budu bez algi. Preventivno doziranje sredstva protiv algi, algicida (sredstva za uništavanje svih tipova algi) štedi vam sredstva za dezinfekciju.

Napomena: Prije dodavanja sredstava protiv algi prvo se mora provjeriti kvaliteta vode, tj. pH vrijednost. Sredstva protiv algi pokazuju svoj najbolji učinak samo pri optimalnoj pH vrijednosti.

4. korak: flokulacija

U vodi se tokom vremena i sa prisustvom večeg broja kupača, koncentrira veća količina otopljenih organskih mikro čestica. te, najmanje čestice prljavštine (holoidi, npr. ostaci sapuna, kozmetika itd.) toliko su male da ih filtracijski pijesak ne može uhvatiti.

Voda koja sadrži ovu vrstu nečistoća je mutna, počinje poprimati neprijatan mliječni izgled. Slabiji i kraći rad filtra pogoduje pojavi zamućenja vode. Kako se radi o mikro česticama koje su premale da bi se sakupile filterom, potrebno ih je zgrušati dodatkom sredstva za flokulaciju. Procesom flokulacije se stvaraju tzv. flokule koje se jednostavno zadržavaju na filteru ili padaju na dno bazena odakle ih je potrebno usisati.

Rezultat je kristalno čista voda. I ova sredstva biste trebali preventivno dozirati kako biste postigli postojanu, bistru kvalitetu vode.

Pažnja: Flokulante možete koristiti i sa sustavima filtrirnih uložaka. Međutim, sustav filtra mora ostati isključen sve dok se čestice prljavštine ne slegnu na pod i uklone usisavačem.

5. korak: čišćenje i pribor

Kao i kod kuće i automobila, ova sredstva služe za održavanje čistoće vašeg bazenskog sistema i održavanje njegove vrijednosti. U tome bi vam trebao pomoći profesionalni sistem čišćenja, prilagođen individualnim zahtjevima.

Sistem filtracije srce je vašeg bazena i daje značajan doprinos osiguravanju čistoće vode vašeg bazena. Filtracija se može vršiti uz pomoć uložaka filtera ili pijeska namijenjenog za filtraciju bazenske vode.

Napomena: Ako je vaš sistem filtra za pijesak iznad razine vode, trebali biste imati nepovratni ventil između skimera i instaliranog sistema za filtriranje na pijesak, a kako biste spriječili povrat vode u bazen.

setovi

Pored pojedinačnih artikala, tu su i setovi za cjelokupnu njegu bazenske vode.

želim pogledati kompletan asortiman bazena, pribora i drugih artikala za zabavu na vodi
By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).