fbpx

Raskošna magnolija

magnolija

Prizor koji u proljeće nikoga ne ostavlja ravnodušnim su procvjetale magnolije.

Ovo veličanstveno stablo toliko je čarobno da obara s nogu sve koji se zateknu u njegovoj blizini. Ako ste i sami nekad prošli pored magnolije, ona sigurno nije ostala neprimjećena.

Magnolije su vrlo atraktivne cvjetnice iz obiteli Magnoliaceae. Postoji više od 200 vrsta magnolija koje se razlikuju veličinom, oblikom, bojom cvijeta i vrstom staništa. Stabla magnolije potječu iz jugoistočne Azije i Sjeverne Amerike, ali su se zbog svoje ljepote proširila po gotovo svim kontinentima.

Najpoznatija, najomiljenija i najraširenija vrsta magnolije je ona s bijelim i ružičastim cvjetovima. Radi se o vrsti koja se naziva soulangeova magnolija (Magnolia X soulangeana). Ovaj rod listopadnog, poluvazdazelenog ili vazdazelenog drveća i grmlja je otporan na mraz. Treba sunce ili polusjenu i zaklon od snažnih vjetrova. Ove magnolije najbolje uspijevaju na plodnom, dobro ocjeditom tlu koje je bogato humusom.

Ono što morate imati na umu je da magnolija sporo raste, tako da neće preko noći procvjetati kao veličanstveni primjerci po gradskim parkovima. Na kraju, magnolija zahtijeva minimalno obrezivanje, što uglavnom znači uklanjanje suhih i oštećenih grana.

 

magnolija
magnolija
magnolija
magnolija
magnolija


ZANIMLJIVOSTI O MAGNOLIJI

Ako ste ljubitelj magnolija možda će vam zanimljive biti i ove činjenice:

– Magnolije su pretpovijesne. Na temelju fosila otkriveno je da su primjerci mangolije postojali prije najmanje 20 mlijuna godina. Postoje i biljke identificirane kao Magnoliaceae stare 95 milijuna godina.

– Kora magnolije officinalis se u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi za poboljšanje zdravlja pluća i liječenje tjeskobe.

– Magnolije se mogu uzgajati iz sjemena, a može im trebati i više od deset godina za početak cvatnje.

— Veličina stabla magnolije ovisi o vrsti. Manje vrste visoke su oko 4 i pol metra, dok veće vrste rastu i do 25 metara u visinu.

– O vrsti ovisi i boja cvijeta koja može biti bijela, žuta, ružičasta, ljubičasta i zelena.

– Cvjetovi magnolije imaju ugodan miris koji podsjeća na miris tropskog voća.

– Glavni oprašivači magnolije su pčele.

– Magnolija može živjeti više od 100 godina.

– Ime je dobila po francuskom botaničaru Pierreu Magnolu.

 

 

By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).