fbpx

Euphorbia – zvijezda praznika u vašem domu!

Božićna zvijezda naziva se još I Poinsettia, Euphorbia ili Decembarska vila. Izuzetno je dekorativna biljka koju čim unesete u vaš dom, postaje dominantan detalj i doslovno obasjava svaki prostor u kojem se nalazi. Lako je prepoznati zbog ljepote intenzivno crvenih listova, jer biljku sa ovako intenzivnim koloritom rijetko srećemo u zimskom periodu. Božićna zvijezda je simbol novogodišnjih i božićnih praznika kao i simbol neograničenog povjerenja prema dragim osobama i bližnjima, pa kao takva zaslužuje puno pažnje tokom ovog perioda. Mnoge porodice, osim jelkom i prazničnim dekoracijama, svoj dom i trpezu ukrašavaju baš ovom biljkom.

Božićna zvijezda u prirodi raste kao grm visine do 3 metra, a kao saksijska biljka poraste na visinu 30-45 cm i znatno je gušća. U svijetu je opšteprihvaćena kao jedan od simbola Božića. U Meksiku je uzgajana stotinama godina prije toga i cijenjena je kao sveta biljka. Koristila se za dekoraciju hramova za vrijeme praznika, kao i za ukrašavanje sobe djevojaka pred udaju. U Americi se masovno kupuje i poklanja za Božić i na Dan zahvalnosti.

Uzgajivači konstantno rade na poboljšanju izdržljivosti biljke kod kuće, otpornosti na bolesti, štetnike, pokušavajući diverzificirati boju listića, pa su često uzgajane sorte sa listovima u bijelim, ljubičastim, ružičastim, i drugim pastelnim tonovima. Nove sorte imaju stabljike različitih visina od patuljastig primjeraka od nekoliko centimetara do velikih saksijskih od pola metra.

KAKO ODRŽAVATI BOŽIĆNU ZVIJEZDU?

Podijelićemo sa vama nekoliko korisnih savjeta kako možemo pomoći biljci da što duže opstane u našem domu. Jako je važno brinuti se o njoj od samog unošenja u prostoriju. Ova biljka ne voli nagle promjene temperature pa je važno da je ostavimo u hladnijoj prostoriji u domu, pa tek onda unesemo u jače grijan prostor. Nakon pronalaženja adekvatnog mjesta za nju, ne trebamo je često pomjerati. Bitno je da je postavimo na mjesto koje nije izloženo izvoru topline, ali i propuhu, jer to utiče na njeno isušivanje, pa samim tim i na vitalnost i dugotrajnost cijele biljke. Važno je naglasiti i da sa vodom treba biti oprezan. Traži često, ali ne pretjerano zaljevanje. Možemo vodu nasuti u 

tanjirić ali je ne smijemo ostaviti dugo na njemu – najviše 5 -10 minuta. Najbolje je vlažnost u zemlji provjeravati podizanjem saksije. Ukoliko vidimo da je lagana, a zemlja suha, potrebno je biljku zaliti. 

Važno je znati da je ova biljka, u periodu novogodišnjih i božićnih praznika, kada su joj listovi crveni, najosjetljivija i najzahtjevnija za održavanje. Da bi dobili intenzivno crvene listove, od sredine septembra, uz pomoć kutije kojom ćete je pokrivati, trebate joj napraviti vještačke uslove dana i noći u vašem domu. Pokrivate je već u sumrak, a otkrivate ujutro. Nakon 15-ak dana će biljka intenzivirati svoju boju lista i nagraditi vas svojim izgledom. Uzgoj božićne zvijezde kod kuće nije lak posao, ali rezultat se zaista isplati.

By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).