fbpx

Šta vam je potrebno za vrt na prozorskoj dasci?

Pred vratima nam je sjetva povrća i za to se trebamo dobro pripremiti. Prije svega potrebno je obezbijediti prostor za sjetvu i dovoljan broj posuda (saksija, kontejnera).

Idealno je da imate grijani staklenik ili plastenik. Ako ste baštovan amater, dobro će poslužiti osvijetljen hodnik ili prozorska daska okrenuta na južnu stranu.

Osvjetljenje, toplota i supstrat su bitni faktori koji djeluju na kvalitet mladih presadnica. Kada je osvjetljenje loše, temperatura niska, a supstrat nekvalitetan, naše sadnice neće napredovati kako treba.

Za vrt na prozorskoj dasci potrebno je:

  • Sunčeva svjetlost : Prozorska daska koju odaberete trebala bi imati najmanje pet sati sunčeve svjetlosti dnevno kako bi biljke koje zahtijevaju puno sunca mogle adekvatno rasti.
  • Spremnici : Za uzgoj biljaka za svoj vrt na prozorskoj dasci trebat će vam posuda u kojoj ćete uzgajati biljke. Postavite svoj vrt u spremnik koji odgovara prostoru koji imate.
  • Održavanje : Uz rutinsko zalijevanje, morat ćete povremeno orezati ili ubrati svoje biljke kako biste osigurali da mali spremnik u kojem biljke rastu ne bude pretrpan.

Koje biljke najbolje odgovaraju za vrt na prozorskoj dasci?

Postoji širok izbor biljaka koje će uspjeti u vrtnom okruženju na prozorskoj dasci:

  1. Začinsko bilje: ovo bilje je najčešća kultura koja se uzgaja u vrtu na prozorskoj dasci, jer većina začinskog bilja dobro raste u malim prostorima. Biljni vrtovi na prozorskoj dasci pružaju svježe začinsko bilje za kuhanje tijekom cijele godine, a ako ih uzgajate na kuhinjskom prozoru, bit ćete samo nekoliko koraka udaljeni od svježih aroma. Kada sadite nekoliko biljaka u isti spremnik, pokušajte ih grupirati prema njihovim potrebama za vodom. Bosiljak, cilantro i peršin zahtijevaju stalno vlažnu zemlju, dok vlasac, timijan, kadulja, ružmarin i origano mogu podnijeti i sušnije uvjete. Metvica i estragon brzo rastu s divljim korijenjem i mogu prestići druge biljke ako se ostave bez nadzora, stoga razmislite o tome da ih posadite u zasebne posude.
  2. Usjevi iz obitelji Allium : Alliumi poput zelenog luka i češnjaka čine izvrsne sobne biljke jer zahtijevaju minimalan prostor i tlo. Svaka lukovica zelenog luka ili češnjaka koju posadite dat će samo jednu lukovicu, stoga nastavite osvježavati svoj urod tijekom berbe. Zeleni luk se čak može uzgajati bez zemlje u masonskoj tegli s vodom.
  3. Lisnato zelje : Ako vaš prozor nema punih pet sati sunčeve svjetlosti, razmislite o pokušaju uzgoja lisnatog zelja, što može izdržati s dva do tri sata sunčeve svjetlosti dnevno. Zelena salata je jedan od najlakših lisnatog povrća za uzgoj na prozoru, a slijedi špinat. Budući da lisnato zelje nema značajan korijenski sustav, slobodno ga posadite u plitku posudu.
  4. Mikrozelenje : Mikrozeleni su mali presadnici začinskog bilja i povrća koje mnogi vrtlari uzgajaju za jelo u svemu, od salata do prženja do smoothija. Kao što im ime implicira, mikrozelene su male biljke – mogu rasti iznimno blizu jedna uz drugu kako bi povećali vaš urod na malom prostoru.
  5. Malo korjenasto povrće : dok malo korjenasto povrće poput rotkvice i mrkve zahtijeva malo više prostora u vašem vrtu na prozorskoj dasci, ono je zabavan izbor jer nudi dvije jestive kulture: korijenje, koje je standardna berba, i vrhove (mrkva zelje i rotkvice), koje se mogu nasjeckati i dodati u salate.
  6. Sukulenti : Sukulenti su klasičan izbor za sobne biljke jer zahtijevaju nevjerojatno malo održavanja i preferiraju dosljedne, tople temperature. 
  7. Cvijeće : Ako želite uzgajati biljke radi arome i estetike, a ne radi opskrbe, postoji širok izbor cvijeća koje će uspjeti na sunčanoj prozorskoj dasci. Uobičajeni izbori za uzgoj u zatvorenom prostoru su zumbuli, narcisi, geranije, ciklame i afričke ljubičice.
  8. Paradajz : paradajz je osnovna namirnica u svakom kućnom vrtu jer brzo raste i zahtijeva samo lagano održavanje. Uzgoj paradajza na prozorskoj dasci je izazovniji od uzgoja začinskog bilja ili zelene salate, ali kada se radi ispravno može biti jedan od vaših najzaslužnijih usjeva. Za uzgoj paradajza u zatvorenom vrtu odaberite patuljaste sorte i osigurajte kavez ili rešetku na kojoj će rasti. Paradajz je biljka koja voli sunce i zahtijeva uslovo od najmanje pet sati dnevno.

Kako pokrenuti vrt na prozorskoj dasci

Evo korak-po-korak vodiča za postavljanje vašeg unutarnjeg vrta:

  1. Planirajte svoj prostor . Budući da vaše prozorske klupice najvjerojatnije nude samo malu količinu prostora za biljke, htjet ćete planirati kako ćete iskoristiti prostor u svom spremniku. Odlučite koje biljke biste željeli uzgajati – bilo da je to začinsko bilje, povrće, sukulenti, cvijeće ili mješavina – i istražite koje se mogu uzgajati u istoj posudi, a koje treba uzgajati odvojeno. Zatim odaberite pravu prozorsku dasku za posao – savršeno mjesto treba imati najmanje pet sati sunca dnevno. Prozor okrenut prema jugu često je najbolja opcija za izbjegavanje jakog sunčevog svjetla tijekom izlaska ili zalaska sunca. Nije dovoljno samo poredati saksije na prozorsku dasku. Bolja opcija je da na nju postavimo šperploču dužine kao daska i širine 15 do 20 cm. Na taj način ćemo riješiti tri problema s kojima se susrećemo, ali i povećati površinu na koju možemo složiti posude. Šperploča je dobar izolator i spriječiće zagrijavanje saksija i supstrata od radijatora. Također, tokom noći se supstrat neće previše rashladiti.
  2. Odaberite svoje spremnike . Ne postoje stroga pravila za vrstu posuda koje biste trebali koristiti za vrtlarstvo na prozorskoj dasci – možete koristiti posude za sadnju terakote, dugu kutiju s prozorom ili bilo što drugo u čemu želite uzgajati biljke. Odaberite posude koje će omogućiti dobra drenaža – većina biljaka neće dugo podnositi “mokre noge” (ili stalno natopljeno korijenje). Drenaža može biti u obliku drenažnih rupa izbušenih na dnu s pladnjem ispod za hvatanje viška vode ili drenažnog sloja od kamenja ili plovućca ispod tla za lonce. Vrtni kompleti spremni za korištenje mogu pojednostaviti ovaj proces kako bi jednostavno i lako započeli sa sadnjom. 
  3. Odaberite svoju zemlju. Zemlja je jedan od najvažnijih elemenata kada je u pitanju kontejnersko vrtlarstvo, stoga svakako odaberite pravu zemlju za svoje biljke. Većina prozorskih vrtova najbolje će rasti u zemlji za lonce (koji se također naziva mješavina za lončanice), koja je lakša i ima još više drenaže od vrtne zemlje. Odaberite zemlju s puno organske tvari (ili umiješajte vlastiti kompost u tlo) kako biste svojim biljkama pružili izvrstan početak s puno hranjivih tvari.
  4. Posadite svoje sjeme ili sadnice . Morat ćete odlučiti želite li započeti svoju biljku iz sjemena ili iz sadnice (mlade biljke). Mnoge biljke – poput cilantra, lisnatog povrća, mikrozelena i mahunarki – najbolje uspijevaju kada se počnu od sjemenki. Ostale biljke – poput rajčice, alijuma, sukulenata i cvijeća – najbolje će se snaći ako se počnu od presadnica ili čak reznica koje isto možete pojedinačno uzgojiti. Posadite svoje sjeme ili presadnice u posudu s odgovarajućim razmakom kako bi biljke imale prostora za rast i razvoj.
  5. Voda . Nakon što posadite svoj vrt, ravnomjerno ga zalijevajte kako biste pomogli zemlji da se smiri. Održavajte zemlju vlažnom prema potrebama svake biljke.
-72%
By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).