Kaki (lat. Diospyros kaki) jedna je od 725 vrsta koje su u rodu ebanovki. Tom rodu još pripada ebanovina te je s kakijem najpoznatija vrsta. To su biljke koje najčešće rastu u suptropskoj i tropskoj klimi Azije te su karakteristične po crnom deblu i korijenju. Kaki je još poznata pod nazivom japanska jabuka jer dolazi iz Kine i Japana, ali se proširila po svijetu te se uzgaja i u drugim državama, kao što je SAD.
Kaki je listopadno stablo koje može narasti do 12 m visine i krošnja može izrasti do 7 m širine. Kora je smeđa i napukla, a grane su razgranate i često prekrivene dlačicama koje se mogu naći na listovima. Lišće je sjajno, malo, jajolikog oblika i tamno zelene boje, a rastu u redovima. Cvjeta u proljeće, a cvjetovi privlače insekte i pčele. Bijele su boje, mirisni i dijele se na muške i ženske. Plodovi su promjera 10 cm, narančaste glatke kore i isto mogu biti muški i ženski. Ako su neoplođeni, tada u sredini nemaju sjemenke.
Kaki je jako otporna biljka koja voli topliju klimu s umjerenim zimama i dovoljno vlage. Iako je dosta otporna, potrebno joj je pridodati pažnje kako bi bila bogata urodom. Prirodno je rasprostranjena u središnjoj Kini gdje je kultivirana kao voćka i smatra se jednom od prvih voćaka na svijetu. Osim toga, može se uzgajati i u hortikulturalne svrhe zbog lijepog izgleda i jer tvori dobar hlad.
Vrste kakija
Trenutno se u svijetu nalaze oko 2.000 vrsta kakija koji je prilagođen klimatskim uvjetima ili gdje su plodovi kultivirani kako bi bili ukusniji ili veći. Osim po boji, mogu se razlikovati i po veličini i obliku. Boja varira od žute, narančaste do narančasto-crvene, a oblik može biti obli ili lagano izduženi.
Tipo
Tipo je jedna od najprepoznatljivijih vrsta na našem području. Vrlo je rodna sorta, posebice ako joj odgovara klima. Krošnja joj ima piramidalni oblik te se koristi i u ukrasne svrhe. Veoma je bujnog rasta i radi dobar hlad. Plod je krupan i kada postane zreo postaje intenzivno narančast. Meso može biti žutonarančasto kod neoplođenih plodova i smeđežuto kod oplođenih plodova i može se jesti tvrd.
Reviews
There are no reviews yet.