Šljiva je na našim prostorima jedna od najpopularnijih vrsta voća. Spada u grupu koštunjavog voća. Vrlo rano cvjeta pa je osjetljiva na proljetne mrazeve. Da bi se izbjegle takve posljedice preporučuje se odabrati teren nagnut na južnu stranu što bi trebalo osigurati duži period osvjetljenosti. Ravnice i udoline nisu pogodne za uzgoj šljive. Na brežuljcima je temperatura ujednačenija pa je manja mogućnost pojave mraza.
Potrebno je dobro pripremiti tlo,usitniti i poravnati. Sadnja se obavlja u proljeće ili jesen kada biljka miruje. Ukoliko se formira plantaža poželjno je napraviti razmak između redova od 5 m, dok bi razmak od sadnice do sadnice trebao biti 4 m.
Posađenu sadnicu šljive u prve tri godine je potrebno redovno obrađivati. Za sve vrste šljiva se koristi podloga džanarika.
Šljiva ‘Čačanska rodna’
Sorta šljive ‘Čačanska rodna’ je porijeklom iz Srbije. Zbog velikog potencijala rodnosti obavezna je jaka rezidba. Cvjeta srednje rano, istovremeno sa sortama Čačanska rana i Čačanska lepotica. Samooplodna je sorta. Plod je sitan do srednje krupan, jajolikog je oblika. Kožica ploda je tanka, čvrsta, plava. Meso ploda je čvrsto, žute boje, vrlo sočno, slatko-kiselog okusa i aromatično. Košpa je sitna i odvaja se od mesa. Plodovi dobro podnose transport. Dosta je otporna na proljetne mrazeve.
- Vrijeme dozrijevanja plodova je kraj avgusta/početak septembra.
Šljiva ‘Stenlej’
Sorta “Stenlej” je porijeklom iz SADa. Zahtjeva redovnu i oštru rezidbu. Plod je krupan, sladunjavog okusa i srednje kvalitete. Dobro podnosi transport. Plodovi se mogu koristiti za potrošnju u svježem stanju, smrzavanje, sušenje i preradu.
- Vrijeme dozrijevanja plodova je kraj avgusta.
Šljiva ‘Čačanska ljepotica’
Ova sorta je nastala na Institutu za voćarstvo u Čačku. Rano prorodi i rađa redovno i obilno u svim uslovima. Plod je srednje krupan, okruglastog oblika i vrlo privlačnog izgleda. Vrlo kvalitetna sorta šljive, čiji plodovi su prvenstveno namijenjeni potrošnji u svježem stanju. Osetljiva je na plamenjaču i hrđu. Tolerantna je na šarku šljive što se smatra njenim posebnim kvalitetom.
- Dozrijevanje plodova krajem jula mejseca.
Šljiva ‘Čačanska rana’
I ova sorta šljive nastala je u Institutu za voćarstvo u Čačku. Plod je srednje krupan, jajast, ljubičastoplav. Meso je žuto, čvrsto, sočno, slatko, vrlo ukusno. Osjetljiva je prema kasnim proljetnim mrazevima. Košpa je krupna i lahko se odvaja od mesa . Dobro podnosi transport. Čačanska rana je rana i rodna šljiva, krupnih i kvalitetnih plodova. Na tržištu postiže relativno visoku cijenu.
- Dozrijevanje plodova je krajem prve i početkom druge polovine jula mjeseca.
Šljiva ‘Čačanska najbolja’
Kao i prethodne vrste, i ova sorta je nastala u Institutu za voćarstvo u Čačku. Cvjeta srednje rano. Dobro je oprašuju Čačanska rana, Čačanska ljepotica i Stenlej. Rađa dobro krupnim plodovima jajastog oblika i tamnoplave boje. Meso je zelenkastožuto, čvrsto, dosta sočno i ukusno.
- Dozrijevanje plodova sredinom avgusta.
Reviews
There are no reviews yet.