Nashi (Naši) je nova voćna vrsta, podrijetlom iz Azije. Njezini su plodovi slični jabukama, boja je smeđkasta do zlatnožuta s iznimkom japanske vrte nashija, koja je žutozelena. Na plodu se nalaze tamne točkice, a meso je sočno, hrskavo i aromatično. Nashi vrlo povoljno djeluje na ljudski organizam, jer pospješuje izučivanje vode i smanjuje količinu otrovnih tvari u tijelu te što je posebno zanimljivo – ublažava učinak alkohola.
U Kini su poznate kao”Li” ili “Cha-li” sorte, a zapadna literatura ih zajedničkim imenom naziva “Nashi”. U Europi se zanimanje za te kruške pojavilo tek u posljednjih dvadesetak godina jer imaju vrlo neobičan, za većinu naših potrošača nedojmljiv okus. Nashi kruške su drukčijeg oblika od europskih sorata, tako da se uvriježilo pogrešno mišljenje da su nastale križanjem jabuke i kruške. U stvaranju Nashi krušaka, korištene su autohtone vrste i podvrste roda Pyrus. Najbolje sorte su nastale od Pyrus serotine (Pyrus pvrifolia) i Pyrus bretschneideri – obje autohtone kineske, te jedan dio od Pyrus callervana. Najveći dio se cijepi na sjemenjake navedenih autohtonih sorata, a izravan uzgoj na dunji nije moguć zbog nezadovoljavajuće kompatibilnosti.
Kosui (Blagotvorna voda)
Nalazi se među pet vodećih sorata u Japanu. Stablo je dosta bujno. Plod je velik (150-200 grama), spljoštenookruglastog
oblika. Meso ploda je žućkasto, dosta žitno. Sorta dozrijeva deset dana prije Viljemovke.
Reviews
There are no reviews yet.