fbpx

Koje biljke pročišćavaju zrak?

Pored električnih pročišćivača zraka, postoje i biljke koje mogu poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Naime, 1998.g. NASA je objavila svoje desetogodišnje istraživanje kojim je otkrila da neke biljke mogu apsorbirati onečišćenje iz zraka i na taj način mogu popraviti raspoloženje, poboljšati koncentraciju i pamćenje, te smanjiti stres ili umor.

Spathiphyllum

Ova biljka voli neizravnu sunčevu svjetlost i puno vlage, ali ne smije biti na propuhu. Poznati je pročišćivač zraka. Neutralizira i smanjuje više vrsta toksičnih plinova, među kojima su i ugljični monoksid i formaldehid. Treba je temeljito zalijevati odstajalom vodom i pustiti da se tlo umjereno osuši između zalijevanja.

Zeleni ljiljan

Jedna od najčešćih kućnih biljaka, Clorophytum je dekorativna, laka za uzgoj i održavanje, a nalazi se i na NASA-inom popisu najboljih pročišćivača zraka. Ova biljka korisna je u borbi protiv zagađivača kao što su benzen, formaldehid, ugljični monoksid i ksilen. Biljka ne traži puno svjetlosti (ne voli izravno svjetlo). Ljeti je zalijevajte dva puta sedmično, a zimi otprilike jednom sedmično. Ljeti će joj goditi i prskanje lišća.

Engleski bršljan

NASA-ini znanstvenici engleski su bršljan izdvojili kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje zraka, a ovo je i najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. Uz to, vrlo ga je lako uzgojiti i prilagođava se dobro svakoj sredini. Držite ga na umjerenoj temperaturi i umjerenoj svjetlosti.

Aloe vera

Ova biljka može pomoći očistiti zrak od zagađivača koji se nalaze u hemijskim sredstvima za čišćenje. Kad količina hemikalija u zraku postane pretjerana, lišće biljke osut će se smeđim tačkicama. Neophodno joj je puno sunčeve svjetlosti.

Areka palma

Ova omiljena sobna palma u svojoj domovini, Madagaskaru, može dostići visinu i od 10 metara. Biljka ne voli jako ljetno sunce i traži redovno zalijevanje. Vrlo je efikasan pročišćavač zraka i odlična je u borbi protiv prehlada i upala sinusa jer vlaži zrak.

Damska palma

Ova dekorativna biljka čisti zrak od amonijaka i izuzetno je otporna na kukce. Laka je za održavanje, ali povremeno zahtijeva podrezivanje vrhova listova, pogotovo kad dobiju smeđu boju.

Saznajte kako sebi osigurati bolji kvalitet zraka

By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).