fbpx

Koje biljke pročišćavaju zrak?

Pored električnih pročišćivača zraka, postoje i biljke koje mogu poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Naime, 1998.g. NASA je objavila svoje desetogodišnje istraživanje kojim je otkrila da neke biljke mogu apsorbirati onečišćenje iz zraka i na taj način mogu popraviti raspoloženje, poboljšati koncentraciju i pamćenje te smanjiti stres ili umor.

Aloe vera

Ova biljka može pomoći očistiti zrak od zagađivača koji se nalaze u hemijskim sredstvima za čišćenje. Kad količina hemikalija u zraku postane pretjerana, lišće biljke osut će se smeđim tačkicama. Neophodno joj je puno sunčeve svjetlosti.

Spathiphyllum

Ova biljka voli neizravnu sunčevu svjetlost i puno vlage, ali ne smije biti na propuhu. Poznati je pročišćivač zraka. Neutralizira i smanjuje više vrsta toksičnih plinova, među kojima su i ugljični monoksid i formaldehid. Treba je temeljito zalijevati i pustiti da se tlo umjereno osuši između zalijevanja toplom vodom.

Zeleni ljiljan

Jedna od najčešćih kućnih biljaka, kordilina je dekorativna, laka za uzgoj i održavanje, a nalazi se i na NASA-inom popisu najboljih pročišćivača zraka. Ova biljka korisna je u borbi protiv zagađivača kao što su benzen, formaldehid, ugljični monoksid i ksilen. Biljka ne traži puno svjetlosti (ne voli izravno svjetlo). Ljeti je zalijevajte dva puta sedmično, a zimi otprilike jednom sedmično. Ljeti će joj goditi i prskanje lišća.

Areka palma

Ova omiljena sobna palma u svojoj domovini, Madagaskaru, može dostići visinu i od 10 metara. Biljka ne voli jako ljetno sunce i traži redovno zalijevanje. Vrlo je efikasan pročišćavač zraka i odlična je u borbi protiv prehlada i upala sinusa jer vlaži zrak.

Damska palma

Ova dekorativna biljka čisti zrak od amonijaka i izuzetno je otporna na kukce. Smatra se da potječe s juga Kine. Laka je za održavanje, ali povremeno zahtijeva podrezivanje vrhova listova, pogotovo kad dobiju smeđu boju.

Engleski bršljan

NASA-ini znanstvenici engleski su bršljan izdvojili kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje zraka, a ovo je i najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. Uz to, vrlo ga je lako uzgojiti i prilagođava se dobro svakoj sredini. Držite ga na umjerenoj temperaturi i umjerenoj svjetlosti.

Saznajte kako sebi osigurati bolji kvalitet zraka

Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).