fbpx

Napravite savršeno osvjetljenje u kupatilu

Prva prostorija u koju ulazimo kad izađemo iz spavaće sobe nakon jutarnjeg ustajanja i obično zadnja prostorija u koju idemo prije spavanja – je kupatilo. Koristimo ga u doba dana kada su uvjeti osvjetljenja obično lošiji, ujutro i navečer. Pogotovo kad nema prozora, pravo svjetlo u kupatilu je nevjerojatno važno. Napokon, odgovarajuća rasvjeta u kupatilu stvara pravu atmosferu. Ako je svjetlost pretopla ili prehladna, ne treba razmišljati o opuštanju uz toplu kupku i mirisnu pjenu. Kombinacija svjetla za ugodnu atmosferu, koja je ujedno i funkcionalna je stoga izuzetno važna. Ovdje objašnjavamo kako planirati pravo svjetlo u kupatilu.

Kombinacija različitih izvora svjetlosti važna je za osvjetljenje u kupatilu. Idealno je da se vaša svjetla u kupatilu mogu prigušiti tako da u bilo kojem trenutku možete prilagoditi jačinu svjetla svojim potrebama. Ključna riječ kada je riječ o konceptu osvjetljenja kupaonice je raznolikost.

Kupatilska rasvjeta sa opcijom prigušivanja svjetlosti:

Izvor svjetlosti koji svijetli isključivo sa stropa stvara neugledne sjene kad se pogledate u ogledalo i koristi se primarno za orijentaciju u prostoriji i za vašu sigurnost.

Stropna kupatilska rasvjeta:

Mali savjet: u kupatilima sa svijetlim zidovima trebate manje svjetla nego u kupatilima s tamnim pločicama, na primjer.

Rasvjeta iznad ogledala posebno je važna za vaše kupatilo. Uz rasvjetu iznad ogledala, impresivna zidna rasvjeta s lijeve i desne strane ogledala prekrasan su izvor svjetla za vaše kupatilo.

Rasvjeta namijenjena za područje iznad kupatilskog ogledala:

Želite li dodatno osvjetljenje, kozmetička ogledala sa rasvjetom u kupatilu pružaju izvrsno svjetlo za nanošenje šminke i brijanje.

Kozmetička ogledala:

Tu je i noćno svjetlo, čija uloga je da vas ne razbudi, ali vam blago osvjetli put. Noćnu lampu možete koristiti kako u samom kupatilu (udaljenu od izvora vode), tako i u hodniku.

Noćna rasvjeta:

Kada planirate rasvjetu u kupatilu, važno je uzeti u obzir temperaturu boje svjetla. Topli, žućkasti tonovi pozivaju vas da se opustite i odvratite pažnju od svakodnevnog stresa. Sa druge strane, hladno, bijelo svjetlo pomaže vam da se razbudite i nudi pravu svjetlinu da se pripremite pred ogledalom za obaveze koje su taj dan pred vama. Iz tog je razloga u kupatilu važna kombinacija obje temperature boja.

Boju svjetlosti definišemo kroz temperaturu boje. Postoje tri grupe:

  • Topla bijela (2700K – 3300K) – bijela boja sa žućkastom primjesom koja je vrlo slična svjetlosti koju emitira obična žarulja sa žarnom niti. To je dobra boja za oči, te se stoga posebno preporučuje za unutarnju upotrebu u stambenim prostorima za boravak, kao što su kuhinja, dnevna soba i spavaonica.
  • Neutralna bijela/boja snijega (4000K – 4500K) – od svih nijansi bijela neutralna boja daje najviše svjetla. Pogodna je za poslovne i prodajne prostore.
  • Hladno bijela (4500K – 6500K) – bijela boja s plavom primjesom. Ta boja ne privlači kukce pa je stoga pogodna uglavnom samo za korištenje kod vanjske rasvjete.

 

Pored pojedinačne kombinacije boje svjetla uz pomoć više svjetiljki, tu su i svjetiljke s integriranom RGB rasvjetom koja mijenja boje. One su pravi vrhunac u kupaonici za savršeno raspoloženje – sa njima možete fleksibilno prilagoditi boju svjetna ovisno o situaciji.

Osim boje svijetla za optimalno osvjetljenje kupatila, sigurnost također igra važnu ulogu prilikom planiranja svjetla u kupatilu. Ukratko, u kupatilu vrijede pravila za vlažne prostorije, jer je to prostor gdje se vlaga i struja isprepliću. Iz tog razloga, moraju se poštivati ​​strogi propisi, posebno u području oko tuša i kade. Nadalje, svjetla u području umivaonika moraju biti opremljena odgovarajućom zaštitnom klasom u slučaju da ih poprska voda. Standardna rasvjeta koju koristimo u dnevnoj ili spavačoj sobi ugrađuju se samo u kupatilima na mjestima gdje nikada ne dolaze u kontakt s vodom.

U kupatilu razlikujemo različite zone:

  • Zona 1 (tamno plava polja): U području kade i / ili tuša trebaju se koristiti samo svjetla s niskim naponom (12V) i visokim stepenom zaštite (IP44 / IP65 i više). Važno: Neka ga instalira samo stručnjak.
  • Zona 2 (svijetlo plavapolja): Iznad kade i / ili tuša ili pokraj nje i na udaljenosti od 60 cm iznad umivaonika mogu se ugraditi sva kupaonska svjetla sa stupnjem zaštite IP44. Ovdje se mogu koristiti i niskonaponska i visokonaponska svjetla.
  • Zona 3 (bijela polja): Ovdje mogu koristiti sva svjetla sa stepenom zaštite IP20 ili više. Međutim, treba izbjegavati vodenu paru i vodu koja prska, a koja može utjecati na svjetiljku. Također ovdje preporučujemo svjetiljke s zaštitnom klasom IP44.

Želite li opremiti svoje kupatilo novim lampama i svjetlima? Stvorite savršeno svjetlo u kupatilu koje se optimalno prilagođava vašim potrebama i pruža vam izvrsno svjetlo u bilo koje doba dana.

By subscribing to our mailing list you will always get latest news from us.
Submit Your Phone no. We will Callback within 2 hours.
+
=
Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem ovog sajta se slažete sa korištenjem kolačića (cookies).